Az ázsiai konyha rajongóinak jó hír, hogy a keleti gasztronómia számos alapanyaga itthon is megtermelhető. Ilyenek az ázsiai levélzöldségek is, amelyek rövid tenyészidejűek, izgalmasak, tele vannak tápanyaggal, így bátran ki lehet próbálni őket – írja a greendex.hu
Az ázsiai konyha jellegzetessége, hogy nagyon sokszínű, rengeteg zöldséget tartalmaz, és nagyon egészséges. Számos olyan eleme van, amit a nyugati ember nem ismer, de ennek ellenére a nyugati kertész könnyen meg tud termeszteni. Ilyen a bok choy, a tatsoi, a mibuna és a mizuna is.
A bok choy levesekbe, salátákba, zöldséges ételekbe első osztályú alapanyag – fotó: pixabay.com
Bok choy
A bok choy vagy bordás kel már hazánkban is sok helyen megvásárolható, de a saját kertedben is megtermelheted. Ez a káposztaféle, a karfiol, a brokkoli és a kelbimbó rokona. A szárait és a leveleit fogyasztják.
Fiatalabb korában édeskés ízű, hasonlít a káposztára, de attól jóval roppanósabb, lédúsabb. Jól elviseli a fagyot is, és ellentétben más káposztafélékkel az árnyékosabb helyeken is jól fejlődik. A tápanyagokban gazdag talajt, és a folyamatos nedvességet szereti. Mivel gyors tenyészidejű, így kora tavasszal, és késő nyáron is ültetheted, így akár még ősz végén is élvezheted ennek a finom zöldségnek az ízeit..
Levesekbe, salátákba, zöldséges ételekbe első osztályú alapanyag. A fiatalabb bok choy a salátákban, az idősebb növények a rakott ételekben, főzelékben érvényesül a legjobban.
Gyors, intenzív hőkezelés után – egy kis vajon, fokhagymával és sóval – pillanatok alatt finom zöldségköret készülhet belőle.
A tatsoi jól bírja a hideget, hamar szüretelhető, így remek előveteménynek számít – fotó: flickr.com
Tatsoi
A keresztesvirágúak családjába tartozó, salátára emlékeztető izgalmas levélzöldség a mustáros, zsenge ízével hamar sokak kedvencévé válhat – salátaként és párolva is megállja a helyét. Előnye, hogy jól bírja a hideget, hamar szüretelhető, így remek előveteménynek számít.
A lapos, rozettás növény, gyorsan nő, kevés gondozást igényel. A ropogós szárai halványzöldek, a levelei haragoszöldek. Félárnyékban nő a legjobban, de ha megfelelően öntözöd jól bírja a napsütést is.
Felhasználása hasonló a bok choy-éhoz, kiváló tavaszindító, párolva eperrel, spárgával, sajttal első osztályú étel kreálható belőle.
A mibuna nem igényel különösebb gondozást, ellenben sokféleképpen felhasználható – fotó: flickr.com
Mibuna
A mibuna egy olyan friss levélzöldség, amely hasonlóan a többi ázsiai salátához általában enyhén csípős, friss és karakteres ízű. Nagyon gyorsan nő, könnyen termeszthető, a tápanyagokban dús talajban érzi jól magát, és meghálálja a rendszeres öntözést. Kora tavasszal és ősszel a legjobb zöldségforrások egyike.
Szinte egész évben betakarítható, ha csak a külső leveleket vágod le, néhány héten belül újra szedheted. Nem igényel különösebb gondozást, ellenben sokféleképpen felhasználható.
Mustáros ízvilága feldobhatja az egyszerűbb tészta- vagy rizsételeket, de más gabonák mellé, például a köles vagy a quinoa kiegészítéseként is finom.
A mizuna hidegebb időjárást kedveli, az enyhe teleket simán túléli – fotó: flickr.com
Mizuna
Gyakran megtalálható ázsiai salátamixekben, enyhe ízvilág jellemzi. Nagyon könnyen termeszthető, jól növekszik vágható zöldként, kétéves növényként is termeszthető. A hidegebb időjárást kedveli, az enyhe teleket simán túléli.
Pár órás közvetlen napfény mellett fejlődik a legjobban, a magas nitrogéntartalmú talajban érzi jól magát. Több fajtája is van: halványzöld, sötétlila is, – lényegében csak tőled függ, melyiket részesíted előnyben.
Salátákba vagy blansírozva ízletes kiegészítője lehet az ételeidnek, a hagyományos japán konyhában bepácolják, és fűszerként is használják.
Dobd fel te is kerted és az étrended ázsiai levélzöldségekkel!