Az agroxxi.ru hírportál cikke a kávézacc érdekes felhasználási lehetőségeit ismerteti. Egy ember átlagosan 3-5 kg kávézaccot dob szemétre évente, pedig annak többféle hasznosítási lehetősége is lenne.
A kávézacc hasznos kiegészítést jelenthetnek a kerti növények táplálásában — fotó: pixabay.com
A növények számára értékes mikroelemeket tartalmaz
A kávézacc értékes mikroelemeket (100 grammonként 200 mg káliumot, 240 mg magnéziumot, 160 mg foszfort, 4,1 mg vasat és 1,55 mg rеzet) tartalmaz, amelyek hasznos kiegészítést jelenthetnek a kerti növények táplálásában, de a felszívódásukhoz hosszabb időre van szükség, mialatt a talajban élő mikroorganizmusok igazodni tudnak a zacc kedvező hatásához.
A zaccot általában szárított állapotban kell kijuttatni, mivel a nedves talaj elősegítheti a gombabetegségek kifejlődését.
A kávézaccnak számos kedvező hatása van
További előny, hogy a zacc növeli a talaj savas kémhatását, így különösen kedvez az alacsony pH értékű talajt igénylő növényeknek, többek között a rododendronoknak és azáleáknak, illetve hortenziáknak.
A zacc vonzza a talajjavító földigilisztákat, javítja a zöldségfélék termőképességét, valamint távol tartja a rágcsálókat és a kártevő rovarokat, a kerti ágyások közötti utakra szórva pedig kiűzi a hangyákat a területről. Ezen túmenően a zaccal kevert, fellazított talajba ültetett magvak kikelése és kezdeti fejlődése gyorsabb.