A szövetkezet 8 hektáron foglalkozik szőlőtermesztéssel, a területek nyolcvan százalékán kék szőlővel. A változó fogyasztói szokások miatt ezen is változtatni szeretnének, ugyanis a fehér bor iránti kereslet valamelyest növekszik.
Drasztikusan csökkent a borfogyasztás – fotó: pixabay
Mi a helyzet az országos számok tükrében?
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a szőlőterületek nagysága a 2010-es 80 345 hektárhoz képest, egy öt évig tartó stagnálás után jelentősen csökkent, 2019-ben a szőlőterületek nagysága 68 418 hektár volt. Másképpen, de változtak a termésátlagok, tíz évvel ezelőtt a hektáronkénti termésátlag kb. 4 tonna körül alakult, ma ez a szám 7 tonna felett van.
A szőlő és a bor eladhatóságát azonban több piaci anomália is nehezíti (pl. külföldi borok behozatala, az export lehetőségek nem megfelelő kihasználása, a járvány miatti változások). A helyzetet jól illusztrálja, hogy a szőlőtermesztők zöldszüreti támogatást is igényelhetnek, azaz, ha érés előtt eltávolítják a szőlőfürtöket, ennek költségét és a kieső bevételt támogatás keretében kaphatják meg. A zöldszüreti támogatásokról itt írtunk bővebben.
A szőlő termésátlaga egyre jobb a korszerű technológiának köszönhetően, de sajnos a bor eladhatósága nem követi a tendeciát.
Milyen évük lesz a kőszegi borászoknak?
Kőszeg környékén nem jelentett gondot a fagy, viszont a májusig leesett mindössze 100 milliméternyi csapadék komolyan veszélyeztette a termést. Az aszályos időszakot a területek átvészelték, szerencsére a nyári eső pótolta a tavaszi nedvességhiányt.
A nyári jégverések viszont nem kedveztek a termésmennyiségnek. Sajnos az augusztusi jég már az érésben lévő fürtöket érte, ezért száraz szeptemberben reménykednek, így talán elkerülhető lesz a termés mennyiségét csökkentő rothadás.
Kőszeg környékén mintegy 100 hektáron található borszőlő, több kisebb borászat műveli ezeket a területeket. A szövetkezet korábban felvásárlóként és borelőállítóként is résztvevője volt a kőszegi borászatnak, az utóbbi néhány évben azonban már nincs lehetőségük arra, hogy a környéken termett szőlőt feldolgozzák, hiszen lassan a saját termelésű bort is csak nehezen és új értékesítési csatornák bevezetésével tudják eladni.
– A nagyobb országos üzletláncokba való bekerülés egyik évben sikerül, másik évben nem, nagyon sok hazai termelő adja be pályázatát a külföldi tulajdonú élelmiszerláncokhoz, nagy a verseny. Az idén egy hazai üzletlánccal sikerült megállapodást kötnünk – mondta el a borász.
A szövetkezet értékesítési helyei a poncihterek – fotó: koszegibor.hu
Erősödött a kereslet a helyi termékek iránt
A szövetkezet vezetője szerint a koronavírus helyzet miatt megváltozott vásárlási szokások a borértékesítés mennyiségében is utolérhetőek. Bár országos szinten, a nagy rendezvények elmaradása, a vendéglátó- és szálláshelyek nyitva tartásának korlátozása miatt csökkent a borfogyasztás, viszont a helyi termékek iránti kereslet erősödött. Így nem jelentős mértékben, de nőtt a kimért bor eladásának mennyisége, sőt ezt még a házhoz szállítás lehetőségének bevezetésével is sikerült növelni. – A „maradj otthon” kampány alatt még a bort is felhalmozták az emberek.
Jelentős átalakulás a szüret utáni munkálatok szerkezetében, hogy a termés jó részét magánembereknek tudják eladni, egy-egy vásárló akár 100-150 kg szőlőt is felvásárolhat. – Tavaly kifejezetten megérte a vásárlóknak, hiszen mindössze 100 ft-ért adtunk 1 kg szőlőt – mondta a borász.
Láng József arra számít, hogy idén jobb lesz a szőlő felvásárlási ára, terveik szerint a kb. 60 tonnányi termés egy harmadát szőlőként értékesítik majd, a fennmaradó részt pedig borként tárolják, palackozzák, majd értékesítik.
Készülnek a szüretre
A kőszegi fehér szőlő területeken lassan megindul a szüret, az időjárástól, a rothadás mértékétől, az éréstől függően kb. egy hónapig fog tartani. Elsőként a Sárga muskotály, Zenit és Cserszegi fűszeres szüret kezdődik meg, majd azt követően jöhetnek a vörös bort adó szőlőfajták: Cabernet sauvignon, Pinot Noir, Zweigelt.
A csapadékszegény szeptember még megmentheti a fagykár után a szőlőtermést, fotó: pixabay
A szövetkezet 10 éve vesz részt az agrár-környezetgazdálkodási programban, így alapvetően környezetbarát, nem intenzív technológiával tartják fenn az ültetvényeket. A 37 tagú szövetkezet működésének korszerűsítése és fennmaradásának biztosítása érdekében pályázati, valamint saját forrásból idén nyitották meg új pincéjüket és a Napostető Borteraszt a kőszegi hegyoldalban.
Nehéz helyzetben a kisebb borászatok
A bor eladhatóságának nehézsége ellentmondásos helyzetet teremt. Ha van termés, akkor nehéz a tárolást megoldani, illetve nehéz megtalálni az árban is kedvező értékesítési csatornákat. Ha kevés a termés, akkor a bevételszerzés esélye alapvetően minimálisra csökken.
A borászatok működési problémáinak kezelésére több támogatási konstrukciót is létrehoztak. Egyik ilyen a már említett zöldszüreti támogatás, de a 18 milliárd forintnyi keretösszegben pályázható rendkívüli borászati támogatás is esélyt jelenthet a válsághelyzet kezelésére.
A koronavírus-járvány a fogyasztói szokások általános változása mellett egyes becslések szerint uniós szinten 30%-kal vetette vissza a borfogyasztást. Ennek köszönhetően több pincében nincs hely az új bornak, mert még a tavalyit sem sikerült eladni. A zöldszüret mellett a kényszerlepárlás támogatása is lehetőséget teremt a piaci felesleg kivonására.