A szokásosnak megfelelően zajlik a kaliforniai paprika szezonja Almeriában, viszont februártól visszaesés várható a kínálatban, olvasható a Fruitveb.hu-n.
Nagyobb területről kevesebb paprikát takarítottak be a spanyolok
Az Ejidomar elnöke, Jose Antonia Banos szerint az idei szezonban a tavalyinál nagyobb területen kezdődött meg a paprika termesztése. Ennek ellenére tavaly 20 ezer tonna kaliforniai paprikát exportáltak, idén mégis ezer tonnával elmaradnak ettől, mert a novemberi hidegek miatt négyzetméterenként 1,5 kg-mal kisebb hozamokat tudtak elérni.
A piros és zöld kaliforniai paprikából kevesebb fog érkezni Magyarországra – Fotó: Pixabay
Emiatt 2-3 héten belül valószínű, hogy hiány lesz az Almeriából származó piros és zöld kaliforniai paprikából az európai piacokon.
Áprilisban indul a spanyol dinnyeszezon
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara korábbi, európai dinnyetermesztési körképéből kiderült, hogy a magyar dinnye versenyképességének szempontjából meghatározó, hogy mikor kerül a piacra.
A spanyol termelők már most készítik elő a helyet a dinnyének, tehát valószínű, hogy mire az első hazai dinnye piacra kerül, addigra már dúskálni fogunk a spanyol szezon derekén betakarított, olcsó dinnyében.
A hazai dinnye tehát főként azért marad alul az árversenyben a külföldi dinnyével szemben, mert a magyar szezon elindulásakor a görög, az olasz és a spanyol termelők már a főszezon végénél tartanak, így az export piacokon jóval alacsonyabb áron tudnak értékesíteni.
A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete jelezte, hogy tavaly augusztus végén, szeptember elején komoly eladási problémákkal küzdött több magyar termelő is, erről az Agroinform.hu-n is beszámoltunk. Kerezsi Csaba, az egyesület alelnöke akkor azt mondta, hogy azok jártak igazán rosszul, akik magról vetett, hagyományos fajtákkal dolgoztak, mert az későn érik, amit nem igényel már a piac.