A sáfrány a világ egyik legdrágább fűszernövénye, ebből adódóan a termesztése magas árbevételt, illetve nyereséget hozhat, bár a termék több mint 90 százalékát szolgáltató iráni szállítókkal nehezen lehet versenyezni, ezért azzal Európában csak kevesen próbálkoznak.

A Greatit, olasz vállalat az elmúlt évben mégis úgy döntött, hogy beszáll a versenybe, éspedig a sáfrány hidropónikus és konténeres rendszerben történő termesztésével – írja a hortidaily.com portál.

A sáfrány a világ egyik legdrágább fűszernövénye

A sáfrány a világ egyik legdrágább fűszernövénye – Fotó: Pixabay


Ez a termesztési módszer nagyon meglepő eredményt képes produkálni, többek között a minimum féléves szántóföldi tenyészidőt 37 naposra tudta lecsökkenteni, és ezzel számolva évente kilenc termesztési ciklust tesz lehetővé.

Az olasz termesztő az első évben 70 m2 területen 2 kg szárított bibét (fűszernek használt növényi részt) tudott előállítani, és mivel ez a mennyiség területarányosan növelhető, remélheti, hogy versenyképes lesz az irániakkal.