Mi lenne akkor, ha ahelyett, hogy megsózzuk az ételeinket, egy speciális pálcika segítségével a nyelvünket ingerelve éreznénk kellően sósnak azokat? Három japán kutató ezzel a kísérleti eszközével 30 százalékos sómennyiség-csökkenést tudott elérni azonos érzékszervi élmény mellett – írja az ng.24.hu.

A speciális evőpálcikát a nyelvhez érintve gyenge elektromossággal erősíteni lehet az étel sós ízének érzetét. Gyenge elektromos áram hatására ugyanis a nátrium-klorid ionjainak ízlelőbimbókra kifejtett hatása megváltozik, így csökkenteni és növelni is lehet a sós vagy más ízérzetet.

De vajon a valóságban hogyan lehet szimulálni a só ízét alacsony sótartalmú étrendet követő embereknél?

A kutatók először saját magukon, majd 31 fő alacsony sótartalmú étrendet követő alanyon mérték fel az evőpálcikába rejtett elektromos forrásukat: az emberek speciális zselét kaptak, amelyet meghatározott arányban tengeri sóval ízesítettek, és meg kellett mondaniuk, mennyire érezték azt sósnak az elektromos stimulációval, illetve anélkül.


Az eredmények pozitívak voltak: elég sósnak ítélték az érzett ízt akkor is, ha az a normálnál 30 százalékkal kevesebb sót tartalmazott, és az alanyok 80 százaléka azt nyilatkozta, hogy ezért az élményért könnyedén elviseli a nyelvet érő gyenge elektromosságot a mindennapi étkezések során. A további kísérletek során pedig arra jutottak a kutatók, hogy – a sósság érzetén túl – az ingerlésnek köszönhetően alapvetően zamatosabbnak érezték az ételt az alanyok.

A kutatók célja ezt követően a sócsökkentést elősegítő elektromos evőpálcika kereskedelmi forgalomba hozatala lesz.