A sárgarépa az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb zöldség a világon, ám az elmúlt évszázadok során jelentős átalakuláson ment keresztül. Akár el tudjuk képzelni, akár nem, a sárgarépa színe eredetileg lila volt – írja az origo.hu

lila sárgarépa

Szakemberek szerint a sárgarépa története egészen az ókori Perzsiáig nyúlik vissza – fotó: pixabay.com

Lila sárgarépa

A lila sárgarépa (vagy más néven keleti sárgarépa) napjainkban a legtöbbünk számára nagy meglepetést okozna, ha tányérban elénk tennék. A 17. század előtt csaknem valamennyi, akkoriban termesztett sárgarépa színe lila volt. Bár akadtak sárga és fehér fajták is, de a narancssárga színű sárgarépa csak ritkán bukkant fel. Mi volt ennek az oka? A válasz a genetikában rejlik.

Szakemberek szerint a sárgarépa története egészen az ókori Perzsiáig nyúlik vissza, ahol a korai sárgarépákat édes, földes ízük miatt termesztették és gyakran gyógynövényként használták. Eredetileg leginkább az aromás levelei és magjai miatt vetették, és a gyökereit nem nagyon alkalmazták.

A ZME Science online tudományos portál szerint a rómaiak már a sárgarépa gyökerét is megfőzték és megették. Ebben az időben viszont már legalább három sárgarépafajta létezett.

A növény főként az arab világban lett népszerű, majd a mórok által elkerült Spanyolországba. A 17. századra a lila sárgarépák elterjedtek Európában, Kínában és Japánban.


sárgarépa

A lila sárgarépában kevesebb a karotin, de sokkal több az antocián, ami nagyon erős antioxidáns flavonoid – fotó: pixabay.com

A lila sárgarépa a holland Orange ház tiszteletére kapott új színt

A 16. század végén a holland termelők kezdték el azt kutatni és tesztelni, miként tudnák javítani a zöldségek minőségét. Lila, sárga és fehér sárgarépa alapanyagokkal kísérleteztek, mutáns törzseket vettek és elkezdték keresztezni őket. Csak számos kísérletezés után jutottak el a napjainkban ismert édes sárgarépához, ami nemcsak finomabbnak, hanem a kártevőkkel szemben ellenállóbbnak is bizonyult.

A holland termesztőknek volt egy másik céljuk is: olyan sárgarépát akartak létrehozni, amely kifejezetten kötődik a nemzeti identitásukhoz – így az akkori holland királyi család, az Orange-ház tiszteletére a narancssárga színt választották. Az új, narancssárga sárgarépa  – ami ízletesebb volt, és magasabb volt a terméshozama is – nagyon gyorsan népszerű lett mind a fogyasztók, mind a termelők körében –, és felváltotta a lila és sárga változatokat.

Miként lesz a lila sárgarépából narancssárga sárgarépa?

A színváltozás oka kémiai szempontból a karotin nevű pigmenthez köthető, amely a narancssárga sárgarépában nagy koncentrációban megtalálható. Ez adja a zöldség élénk narancssárga színét, és biztosítja a magas  A-vitamin tartalmát, amely az emberi egészség szempontjából létfontosságú mikrotápanyag.

A lila sárgarépában kevesebb a karotin, de sokkal több az antocián, ami nagyon erős antioxidáns flavonoid és számos piros, kék és lila zöldségben és gyümölcsben megtalálható. A sárgarépa szelektív nemesítése csökkentette az antociánok mennyiségét a lila sárgarépában, miközben megnövelte a karotin arányát.

sárgarépa

A kutatók továbbra sem álltak le a sárgarépa nemesítésével: új, tápanyagokban és vitaminokban gazdagabb fajták létrehozásán fáradoznak – fotó: pixabay.com

A sárgarépa nemesítése ma is folyamatos

A kutatók továbbra sem álltak le a sárgarépa nemesítésével: új, tápanyagokban és vitaminokban gazdagabb fajták létrehozásán fáradoznak. A Texas A&M Egyetem Zöldségfejlesztő Központja a sárgarépa szelekcióját folytatva, lila héjú, ám narancssárga húsú sárgarépát hozott létre, amely gazdag rákmegelőző anyagokban és nagyon magas koncentrációban tartalmazza a tápanyagokat.