A szamóca továbbra is tartja népszerűségét világszerte. Az ABZ Seeds, holland vállalat több mint 25 év óta az üvegházi szamóca fajták magról történő szaporítására állt át – olvashatjuk a hortidaily.com hírportálon.
Kőzetgyapot táptalajt használnak
Ez a vállalat a termesztés eredményeit mindig igyekezett bemutatni a tőle vetőmagvakat vásárló termelőknek, akik többnyire – tőzeg vagy kókuszhéj helyett – többnyire kőzetgyapot táptalajt használnak.
A magról való szaporítás elkerülhetővé teszi a palánták (dugványok) kezelésével járó fertőzéseket – fotó: pixabay.com
Kevesebb fűtést és kevesebb energiát igényel
Időközben az üvegházi szamócatermesztés 2021-ben már 110 hektárra növekedett Hollandiában. A magról történő, üvegházi szaporítás egyik legnagyobb előnye, hogy kevesebb fűtést és kevesebb energiát igényel, ami a mai magas energiaárak mellett lényegesen csökkentheti a termesztés költségeit.
Az üvegházi szamóca a paradicsomhoz vagy uborkához viszonyítva is jóval kevesebb energiát igényel. Ugyanakkor a magról való szaporítás elkerülhetővé teszi a palánták (dugványok) kezelésével járó fertőzéseket.