A magyar fűszerpaprika-termelőknek akkor van esélyük kiváló minőségű termékeikkel a piacon maradni, ha megkülönböztetik magukat – előállítási költségeik miatt árban kedvezőbb – a minőségben gyengébb, az európai uniós piacon komoly versenytársként megjelenő tömegárutól – hívta fel a hallgatóság figyelmét Feldman Zsolt a XII. Magyar Paprika Napján, a Bács Kiskun vármegyei Hajóson.

Feldman Zsolt

Feldman Zsolt a XII. Magyar Paprika Napján, a Bács Kiskun vármegyei Hajóson – fotó: Pelsőczy Csaba

Európa piacát mára elöntötte az olcsó kínai őrlemény

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a fűszerpaprika szakmai napon a jelenlévő termelőket arra bíztatta, hogy a legalább másfél évtizede változatlan termékleírásokat frissítsék, módosítsák az előállítási szabályokat a minőségi termelés érdekében.

Véleménye szerint a szegedi és kalocsai fűszerpaprika-őrlemény eredetvédelmi kategóriákra lehet építeni a piaci pozíciók erősítését. Feldman Zsolt hangsúlyozta: Európa piacát mára elöntötte az olcsó kínai őrlemény, a magyar fűszerpaprikának a minőségével, a meglévő oltalom alatt álló elnevezéseivel kell megkülönböztetnie magát a tömegárutól.

Nem a 20 évvel ezelőtti állapotokat kell visszasírni, mivel a piac megváltozott, a tömegtermelés kora lejárt, a fogyasztó szokások megváltoztak.

A piaci igényeknek való megfelelést segítheti az új eredetvédelmi szabályozás, a saját termékfeldolgozás és post harvest beruházások erősítése, a termelési kockázatokat csökkentő fejlesztések támogatása, a közvetlen értékesítés és a kistermelői értékesítés lehetőségeinek erősítése

– adott lehetséges megoldási irányokat az államtitkár.


Termelői együttműködés garantálhatja a még jobb minőségű termékeket

Feldman Zsolt emlékeztetett: az új eredetvédelmi szabályozás lehetőséget ad arra is, hogy a szakma az előállítási szabályokat tartalmazó termékleírást kezelő szervezetet hozzon létre. Ez összefogást igényel, amelyhez támogatást ígért az államtitkár.

Egy ilyen, a fűszerpaprika őrlemények előállítási szabályait kézbe vevő termelői együttműködés garantálhatja a még jobb minőségű termékeket és egyúttal fellépési lehetőséget ad azokkal szemben, akik visszaélnek a kalocsai vagy szegedi elnevezéssel.

Az elmúlt 10-20 évben átalakult az európai és a magyar paprikaőrlemény piac az unión kívüli import miatt, így, aki ma nem képes szervezetten termelni és értékesíteni és a termelési hatékonyságát megerősíteni, annak igen nehéz a talponmaradás

– fogalmazott Feldman Zsolt.

A tömegárutól való megkülönböztetés egyik eszköze az eredetvédelmi szabályok alkalmazása lehet a sikeres európai példák alapján. Az agrártárca abban érdekelt, hogy azok a termelők, akik megfelelő hatékonysággal, profi módon és szervezetten termelnek, minden segítséget megkapjanak a következő időszakban is.

paprika

A szegedi és kalocsai fűszerpaprika-őrlemény eredetvédelmi kategóriákra lehet építeni a piaci pozíciók erősítését – fotó: Pelsőczy Csaba

Az Agrárminisztérium ez év őszén hozza nyilvánosságra a következő egy-másfél év pályázati menetrendjét. Jó hír a kertészeti ágazatnak, hogy egészen az alapanyag termeléstől a feldolgozásig – az őrleménykészítés, szárítás technológiai hátteréhez, a csomagolástechnológia megújításához – a szükséges beruházásokhoz segítséget tudunk adni – emelte ki Feldman Zsolt.