Marcel van der Knaap 14,6 hektáros hajtatóházában a paradicsomot úgynevezett „zéró-pazarlás” rendszerben, műanyagba csomagolt kőzetgyapot táptalajon termeszti.
A gazda a paradicsomot műanyagba csomagolt kőzetgyapot táptalajon termeszti – fotó: LTO Glaskracht
A növekedés kezdeti szakaszában a táptalajt vízzel itatják át. Néhány héttel később a gyökereknek levegőre van szükségük, ezért a vizet a műanyag borításon lévő apró lyukakon keresztül lecsapolják, és gyűjtőtartályokba vezetik, ahol UV fény és speciális szűrők segítségével eltávolítják belőle a szennyeződéseket és az esetleges kórokozókat. Majd az így megtisztított vizet a külön tartályokba gyűjtött esővízzel keverve és megfelelő tápoldatokkal dúsítva visszavezetik a növényekhez.
A kőzetgyapot táptalaj nem érintkezik a földdel, így a termelő könnyen észlelheti, és megszüntetheti a szivárgásokat.
Évente egyszer a kőzetgyapot táptalajt és a növényeket teljesen kicserélik, és a hajtatóházat kitisztítják, fertőtlenítik. A termesztés utolsó fázisában az öntözővizet fokozatosan csökkentik, hogy a kidobandó táptalaj minél kevesebb vizet vigyen magával.