Izraelben a Galileai Kutatóintézet (MIGAL) csoportja megállapította, hogy az uborkatermesztés során alkalmazott mesterséges intelligencia képes megnégyszerezni a termés betakarítás utáni, (hűtés nélküli) természetes eltarthatósági időtartamát.
Ez a hatás olyan óriási megtakarítást eredményez, ami még a kutatás résztvevőit is meglepte.
Az izraeli tudományos minisztérium támogatásával elért sikernek azért van különleges jelentősége, mert jelenleg az évenkénti uborkatermésnek mintegy egyharmada – még a legmagasabb szintű kertészeti technológia alkalmazása mellett is – kárba vész, tovább fokozva a klímaváltozás kedvezőtlen hatásait, ami mindenképpen elfogadhatatlan.
A kutatók azért az uborkát választották a kísérletekhez, mert annak a betakarítás utáni tárolási időtartama két hétnél rövidebb.
Az Ofer Shir professzor irányított csoportnak a szükséges kísérleti és kombinatorikai programok kidolgozásához 18 hónapra volt szüksége.
Jelenleg az évenkénti uborkatermésnek mintegy egyharmada kárba vész – fotó: pixabay.com
A kidolgozás után a kísérleti uborkatermést egy laboratóriumba szállították, ahol pontosan mérni tudták a károsodás nélküli eltarthatóság időtartamát, amely a korábbi átlaghoz képest több mint 5 héttel meghosszabbodott.
Az izraeli felfedezés nyomán várhatóan egyéb zöldségfajok eltarthatóságát is jelentősen növelni lehet.
|
Forrás: hortidaily.com
Indexkép: pixabay.com