A dániai Odense Egyetem kutatóinak az odensei kórház orvosaival közösen a közelmúltban végzett úttörő kutatásai kimutatták, hogy a sárgarépa és a karotinoid családba tartozó egyéb növények hatékony eszközt képezhetnek a világszerte egyre gyakrabban jelentkező, 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében és kezelésében.
A kutatók egérmodelleken 16 héten keresztül vizsgálták a sárgarépa fogyasztásának a vércukor szintre és a bélmikroflórára, illetve a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának gátlására gyakorolt hatását.
A sárgarépa megoldást jelenthet a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának gátlására – fotó: pixabay.com
Megállapították, hogy a bioaktív komponensek, többek között a poliacetilénekhez tartozó falcarinol és falcarindiol magasabb glükóztoleranciát eredményeznek, ami fontos szerepet játszik a vércukorszint egyensúlyának fenntartásában.
A kutatók azonban felhívják a figyelmet arra, hogy ezek a biztató eredmények csak előzetesek, és további, embereken végzett klinikai vizsgálatokat tesznek szükségessé, hogy igazolják a sárgarépa valódi hatékonyságát. Ennek mértéke ugyanis nagymértékben függ a fogyasztás gyakoriságától és az elkészítés módjától is.
Mindezek ellenére a dán tanulmány komoly előrelépést jelent ebben a kutatásban, rávilágít arra, hogy a zöldségek fogyasztása többféle krónikus betegség kezelésében is fontos szerepet játszhat.
Forrás: freshplaza.com
Indexkép: pixabay.com