Az elmúlt években egyre gyakrabban esik szó a „szuperélelmiszerekről", amelyeket szinte csodaszerként emlegetnek – de vajon tényleg ennyire különlegesek? Az avokádó, a quinoa vagy a chia mag valóban felülmúlja a diót vagy a savanyú káposztát? Mennyiben különbözik tápértékük a nálunk megszokott ételekétől? Valóban szükséges importált élelmiszereket beszereznünk az általuk nújtott egészségügyi előnyökért, vagy ugyanezeket megkaphatjuk a helyi növényekből is?
A divany.hu Maczkó Nóra dietetikust, hormonegyensúly-tanácsadót kérdezte meg ezzel kapcsolatban.
Mennyire "szuper" a szuperélelmiszer?
A szuperélelmiszer kifejezést sem az Európai Unió, sem az amerikai hatóságok nem ismerik el hivatalos kategóriaként. Ez azt is jelenti, hogy a szuperélelmiszer fogalmának nincs egységes kritériuma. A kifejezést bárki használhatja szinte bármilyen magas tápértéktartalmú élelmiszerre, ami így viszont megkérdőjelezi a szuperélelmiszer fogalmának hitelességét. Valóban vannak olyan élelmiszerek, alapanyagok, melyek kiemelkedő tápanyagtartalommal bírnak, de ezek sem csodaszerek.
A szakember szerint a szuperélelmiszerek fogyasztása mindenképpen előnyös a szervezetünk számára, de azt ne várjuk, hogy ezek minden egészségügyi problémát meggyógyítanak.
A szuperélelmiszer kifejezéssel különlegesebbnek tudják feltüntetni terméküket a forgalmazók és a gyártók, ami így egy magasabb árazási kategóriát jelent.
Maga a szuperélelmiszer kifejezés csupán arra utal, hogy az adott alapanyagnak kiemelkedően magas az antioxidáns-tartalma. De nem csak az antioxidánsokra van szüksége a szervezetünknek. "Összességében nem tartom indokoltnak a szuperélelmiszerek fogalmát" – mondja a szakember.
Quinoa, chia mag, avokádó – mitől különlegesek?
A quinoa egyike azon növényi élelmiszereknek, amelyek teljes értékű fehérjét tartalmaznak, azaz az összes esszenciális aminosav megtalálható bennük, ami túlnyomórészt az állati eredetű fehérjékre jellemző. Így a vegetáriánusok és vegánok számára fogyasztása igen kedvező. Emellett magas az antioxidáns- és rosttartalma, gazdag magnéziumban, vasban, foszforban és mangánban is, amelyek elengedhetetlenek az egészséges anyagcseréhez, illetve a csontokhoz és a sejtek működéséhez.
A chia mag a legjobb növényi ómega-3 zsírsavforrás, mely hozzájárul a szív- és érrendszer egészséges működéséhez, illetve a gyulladásos folyamatok csökkentéséhez. Rostokban is gazdag, ezáltal pozitívan hat az emésztésre, segít a vércukorszint szabályozásában, és támogatja a normál bélflórát. Magas a fehérjetartalma, és jelentős kalcium-, foszfor- és magnéziumforrás, melyek kulcsfontosságú szerepet játszanak a csontjaink egészségében.
Az avokádó gazdag telítetlen zsírsavakban, ami segít csökkenteni "a rossz" koleszterinszintet. Magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik, több zsírban oldódó vitamint is tartalmaz, továbbá van benne C-vitamin és folát is. Rosttartalma szintén kiemelkedő.
Az avokádó magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik, és több zsírban oldódó vitamint is tartalmaz – fotó: Shutterstock
A fent felsorolt rengeteg egészségre gyakorolt pozitív antioxidáns és bioaktív hatás miatt nevezhetők ezek az élelmiszerek szuperélelmiszernek.
Azonban Maczkó Nóra hozzáteszi: ő nem tartja indokoltnak az egzotikus alapanyagok fogyasztását, mivel minden élelmiszercsoportból találunk hazai, helyi alternatívákat.
Magyarországon is beszerezhető szuperélelmiszerek például az áfonya, fodros kel, brokkoli, spenót, csírák, lenmag, mandula, hajdina, kefir, joghurt, gyömbér, olívaolaj, kurkuma, zöld tea és méz.
Milyen szempontok szerint válasszunk szuperélelmiszert?
A dietetikus azt javasolja, legyen mindig elsődleges szempont a hazai és szezonális termék választása. "Minden évszakban fogunk tudni hazai termesztésű szuperélelmiszert találni" – emelte ki. Próbáljunk meg minél kevesebb növényvédő szerrel, gyomirtó szerrel kezelt termőföldről származó árut vásárolni. Az Európai Union kívülről érkező élelmiszereket csak gondos átvizsgálás esetén válasszuk, mert a nem EU-s országokban teljesen más szabályok vonatkoznak a növényvédő szerek használatára és megengedett szintjére.
Hazai szuperélelmiszerek, amelyek kimagasló egészségügyi előnyökkel bírnak:
Fekete ribizli, csipkebogyó, homoktövis, tökmag, lenmag, sütőtök, fokhagyma, káposztafélék, kiváltképp a savanyított káposzta, dió, cékla, alma, bodzabogyó, petrezselyem, köles, csírák.
Chia mag helyett választhatunk diót is – fotó: Shutterstock
Az egzotikus szuperélelmiszerek ökológiai lábnyoma
Az egzotikus szuperélelmiszereknek igen magas az ökológiai lábnyoma, hiszen ezeket általában nagy távolságokról szállítják. Termesztésük pedig gyakran fenntarthatatlan módon történik, ami a helyi ökoszisztémákra káros hatással is lehet.
Milyen gyakran érdemes fogyasztani a szuperélelmiszereket?
Napi rendszerességgel lehet fogyasztani a bogyós gyümölcsöket, olajos magvakat.
Heti 2-4 alkalommal fogyasztható a cékla, a sütőtök és a savanyított ételek.
Heti 1 alkalommal ajánlott fogyasztani a homoktövis- és csipkebogyótermékeket, valamint a fokhagymát.
A szakember kiemelte még a csírák fogyasztásának előnyeit, melyek termesztése otthon, rendkívül olcsón, bio módon megoldható.
Indexkép: Shutterstock