A tarlórépa néhány évtizeddel ezelőtt Svájcban a legfontosabb friss téli zöldségek közé tartozott, és csaknem minden háztartás használta, sőt a középkorban alapvető élelmiszernek számított, mára viszont elfelejtették, mivel a télen is elérhető fajok kiszorították.
Tarlórépa – fotó: thebittenword.com
Közismert, hogy száz évvel ezelőtt Közép-Európában gyakorlatilag a téliesnek nevezhető zöldségtermesztés többnyire csak április elején kezdődött, és csupán néhány fajra korlátozódott, a tarlórépa viszont – homokba elvermelve – a leghidegebb hónapokban is rendelkezésre állt.
Ráadásul, ez a zöldség könnyen gondozható és igénytelen növény. Tenyészideje mindössze 70-80 napos, ezért másodnövényként termeszthető, például gabonafélék után.
Gumója jelentős arányban tartalmaz szénhidrátot és vitaminokat főleg K-vitamint. Ezek alapján döntötte el az Aare-Bio svájci csoport a növény újbóli termesztésbe vonását, egyelőre csak kísérleti jelleggel.
„Ősszel általában több hely van a földeken, mint nyáron, így az őszi répát továbbra is tervezhetjük a fő termés után" – magyarázza Peter Hurni, az Aare-Bio közösség munkatársa.
Ennek a zöldségnek viszonylag kevés problémája van a gyomokkal, és tábla tisztán tartása csak egy kapálást igényel. A vetésterületének növelése esetén azonban megoldást kell találni a gépi betakarítására.
Forrás: lid.ch