Fontos a kezdeményezés, főleg ha tisztában vagyunk, milyen hatalmas mértékű az élelmiszerpazarlás – fotó: Pixabay
Az élelmezés történetével foglalkozó kutatók szerint ez nem is teljesen új felfedezés, mivel a zöldségnövényekből a jelenleginél régebben is nagyobb részt használtak fel étkezésre, bár többnyire kényszerű takarékosságból. Ma már ilyen kényszer nincs, de a zöldségek évezhető részeit kár szemétre dobni.
Az újságírónő szerint érdemes felhasználni az emberi táplálkozásban mindazt, amit a növények kínálnak, és ehető, így fogyasztható többek között a sárgarépa és a retek levele és a dinnye héja. Esther Kern szerint „a kert egy olyan, egzotikus kincsesláda, amely közvetlenül a bejárati ajtónk előtt hever”. Többek között neki is van egy kisebb birtoka a Svájci kantonban, ahol kiélheti hobbiját, és további, ehető zöldségrészeket fedezhet fel. Egyébként ugyanezt az álláspontot képviseli Aurélien Mettler svájci konyhafőnök is, aki szerint ezt az új lehetőséget ki kell használni, amely végső soron olcsóbbá teszi az élelmiszer-termelést.
A kezdeményezés nem tűnik logikátlannak ha belegondolunk, mennyi élelmiszert dobunk ki napi szinten. Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának kutatása szerint az Európai Unió polgárai évente több mint 17 milliárd kilogramm friss gyümölcsöt és zöldséget dobnak ki. Ez fejenként 35,3 kilogrammot jelent, amelyből 14,2 kilogramm kidobása elkerülhető lenne.