A klímaváltozás nemcsak a mezőgazdasági úton előállított élelmiszer-termelés volumenét, de a termelt termékek minőségét is jelentősen csökkenti. Így pl. 2017-ben Európában a túl gyakori esőzés a búza fehérjetartalmának káros csökkenését okozta.
A direkt kifizetéseket további összegekkel kell fokozni a „zöldítési programok” (növénytermesztés diverzifikálása, ökológiai fókuszterületek – EFA – létesítése stb.) támogatásához.
A klímaváltozás mezőgazdaságra kifejtett káros hatásairól rendkívül sok megfigyelés halmozódott fel – fotó: Shutterstock
Az innovációnak, a tudásszint növelésének egyre nagyobb szerepe van a fenntartható mezőgazdaságban. Gondoljunk itt a robotok, szatellitek, új technológiai eljárások bevezetésére. Mindezek mellett a gazdálkodók még gazdagabb és naprakészebb információellátása jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a természeti erőforrásokkal még felelősségteljesebben tudjanak gazdálkodni.