Az ausztrál Magic Valley bemutatta az első termesztett sertéshúsát. A melbourne-i székhelyű élelmiszeripari vállalat a tavaly kifejlesztett bárányhús után most egy újabb vívmánnyal rukkolt elő. Elmondásuk szerint a sertéshús élő sertésből humánus módon kinyert bőrsejtekből származik. A sejteket ezt követően a cég áttörő technológiájával tenyésztik tovább. A megoldást etikusnak és fenntarthatónak tartják.
Átalakuló sejtek
Az innovatív technológia lehetővé teszi, hogy a sejtek számára, hogy a végtelenségig szaporodjanak, majd ezt követően izommá és zsírrá alakuljanak át. A Magic Valley szerint ez nemcsak gyorsabb, hanem stabilabb technológiát is jelent, mint a többi termesztett hústermelő által elért technológia. A módszer azonban nemcsak a sertéshúshoz használható majd fel, hanem bármilyen húsféléhez. Ez pedig egy rendkívül fenntartható megoldást eredményezhet.
"Az alternatív fehérjék globális igénye, valamint a növekvő népesség igényeinek kielégítése érdekében elengedhetetlen. El kell kerülni a hagyományos húsfogyasztási módokat, mindezt etikai és környezetvédelmi okokból egyaránt" — áll Paul Bevan, a Magic Valley alapítója és vezérigazgatója közleményében.
Hozzá kell tenni, hogy az ausztrál Magic Valley nem támaszkodik a borjúmagzati szérumra (FBS), mint növekedési táptalajra.
"Nincs szükségünk a Fetal Bovine Serum (FBS) cseréjére folyamatunk során, ugyanis sosem használtuk. Ehelyett azonban kifejlesztettünk saját, szabadalmazott növekedési közeget, amely állati eredetű anyagtól. Ezzel lehet bennünket megkülönböztetni a vetélytársaktól" — mondta Bevan.
A vállalat tervei a jövőben
A cég elsősorban sertéshússal foglalkozik, és a jelenlegi tervek alapján a feldolgozott termékek nagyjából 20 százalékban tartalmaznak majd termesztett anyagot. Ez lehetővé teszi a számukra, hogy hasonló ízt, zamatot, valamint aromát produkáljanak, mint a termesztett hús. Ezzel biztosítják a fogyasztók számára a tökéletes élményt.
A termesztett sertéshús előállítási költsége jelenleg 33 dollár/kg, amely egyelőre magasabb, azonban az innovatív előállítási módszer még gyerekcipőben jár. A vállalat a jövőben megcélozza a 3,3 dollár/kg-os előállítási költséget — írja a Green Queen.
Az élelmiszeripari ausztrál vállalat úgy látja, hogy a termesztett hús globális piaca 2040-re elérheti a 630 millió dollárt. Ezzel hozzájárulnak az ENSZ fenntartható fejlődésének céljához, valamint hatalmas lehetőséget jelent az ausztrál kontinens számára. A tervek szerint most a marhahús kerül előtérbe, aminek a hatósági jóváhagyására 2024-ig még várni kell.
Egyre nagyobb teret nyer magának a laborhús - fotó: pexels.com
Olaszország betiltja a termesztett húst
Az olasz kormány kijelentette, hogy támogatja a termesztett húsok és más szintetikus élelmiszerek betiltásáról szóló törvényjavaslatot - írja a HVG.
Amennyiben ezt végül elfogadják, akkor a megsértést akár 60 ezer euróig bírságolhatják. A cél, hogy az állati sejtekből az állat elpusztítása nélkül előállított szintetikus húsokat és élelmiszereket betiltsák.
Ez a tejre is igaz. Ezzel a tervezettel az olasz kormány egyben meg is tiltotta a rovarokból, mint sáskákból és tücskökből előállított lisztek használatát mind a tészták, mind a pizzák esetén.
Ennek kapcsán viszont segítséget adhat számukra az ausztrálok új vívmánya, amelytől mind ők, mind a világ sokat vár a jövőben.