Ez a kijelentés meglehetősen bizarrnak tűnik, de 20 évvel ezelőtt még szinte megvalósíthatatlannak tartották az ásványi üzemanyagoknak a jelenlegi méretekben megvalósult növényi eredetűekkel való helyettesítését is.
Az amerikai cég minden bizonnyal birtokában van a szükséges technológiának, amelynek alapján Patrick Brown vezérigazgató kijelentette a következőket: „2035-ig az állati eredetű alapanyagokat teljes mértékben másokkal fogjuk helyettesíteni”.
A laboratóriumi hűselőállítás válasz lehet az emberiség növekvő élelmiszerigényére – fotó: Shutterstock
Az Impossible Foods a közelmúltban, Oakland városban berendezett egy üzemet, amely rövid időn belül egymillió font (cca. 450 tonna) mesterséges (növényi alapú) hús elállítását és mintegy ezer elosztóhelyre való eljuttatását tervezi.
Ennek a próbagyártásnak a sikerétől függ, hogy sikerül-e kiiktatni a húshasznú állattartás jelentős részét, amely a teljes közlekedési szektornál is nagyobb mértékben felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásáért és ennélfogva a klímaváltozás káros hatásának erősítéséért.
Ezen túlmenően a mesterséges alapon történő húselőállítás gyorsítja a termelés folyamatát, és növeli annak kiszámíthatóságát (nem kell követni az állatok növekedési ciklusát), továbbá világszerte óriási területeket szabadít fel a közvetlenül fogyasztható növények termesztéséhez.