Gyakran hallani vitákat arról, hogy jobb-e környezeti szempontból, ha helyi élelmiszereket vásárolunk. A rövid válasz határozott igen, de az ezzel kapcsolatos legfontosabb érvek nem a szállítás szén-dioxid-kibocsátásáról szólnak: inkább arról, hogy az élelmezésünk lokalizálása része lehet egy mélyebb társadalmi-gazdasági változásnak – írja a greendex.hu
Környezeti szempontból is jobb lenne, ha helyi élelmiszereket vásárolnánk – fotó: pixabay.com
A szállítás kockázatot jelent az invazív fajok terjedése miatt is
Amikor környezeti hatásokról van szó a szállítással kapcsolatban legtöbbször az üvegházhatású gázok kibocsátását és más szennyezéseket hozzák összefüggésbe, és jellemzően kimarad az invazív fajok terjesztésének a problémája, holott az idegenhonos, agresszíven terjedő fajok okozzák leginkább a biodiverzitás-csökkenést.
A kontinensek közötti szállítás és közlekedés ugyanis azokat a természetes akadályokat bontja meg, amelyek léte alapvető jelentőséggel bír a Föld különböző részeinek sokfélesége szempontjából.
Az invazív fajok sok esetben nem véletlenül, a szállítmányok „potyautasaiként" jutnak el egyik területről a másikra, hanem szándékos betelepítéssel vagy úgy, hogy fogságból szabadulnak ki. Viszont az élőlények gyakran nem szándékos utaztatása is a hatalmas mértékű szállítás és közlekedés egyik nem nyilvánvaló, de komoly következménye.
Az átláthatatlan, és szinte ellenőrizhetetlen hosszú ellátási láncokkal szemben kiváló alternatívát jelentenek a helyi, kistermelői piacok – fotó: pixabay.com
Érdemes lenne minél inkább a helyi létforrásokra támaszkodva biztosítani az élelmünket
Napjaink globális élelmiszer-rendszerei nagyon sok környezeti, társadalmi probléma súlyosbodásához vezethetnek: az ilyen termelésből származó terményeket általában hatalmas anyag- és energiabefektetés árán termelik meg – mondhatni gyártják – a hozamnövekedésnek pedig igen súlyos ára van. Például:
- nem tudjuk, hogy mit okoz egy bizonyos termék előállítása ott, ahol azt létrehozzák
- fogalmunk sincs arról, hogy kik, milyen körülmények között, milyen módon termelik meg az alapanyagokat
- elfelejtjük azt a tényt, hogy mennyire rá vagyunk utalva az élelmiszerek megtermelésére
- a távoli termékek vásárlásával kiáramlik a pénz a saját régiónkból, általában valamilyen óriási gazdasági szereplőhöz, miközben a helyi megélhetési lehetőségek romlani kezdenek
Menjünk ki a piacra, hiszen számos előnye van – fotó: pixabay.com
Helyezzük előtérbe a rövid ellátási láncokat, és támogassuk a helyi termelőket
Az átláthatatlan, és szinte ellenőrizhetetlen hosszú ellátási láncokkal szemben kiváló alternatívát jelentenek a helyi, kistermelői piacok és más kis léptékű, rendszerszintű alternatívák (kosárközösségek, bevásárlóközösségek).
Ez sokféle előnnyel jár: egyrészt segíti a helyiek megélhetését, működő közösségek kialakulását, a termelők és a vásárlók összekapcsolódását, a kulturális és a biológiai sokféleség megőrzését, helyreállítását, ráadásul még környezetkímélőbb módszerekkel termelt élelmiszerek érhetők el ezeken keresztül. Természetesen fontos tényező a bizalom, a megbízhatóság.
Előnye, hogy újra személyesen kapcsolódhatunk a környezetünkben élő emberekhez és a tájhoz, ami a saját viszonyulásunkat is mélyebben alakítja.
Az igazán tápláló alapanyagok sok esetben azonban nem egy nagyáruház polcain keresendők – fotó: pixabay.com
Menjünk ki a piacra!
Mindenki szeretne jó minőségű élelmiszerhez jutni, ami napjainkban nagyon nehéz feladat. A kínálat ugyanis hatalmas, végtelenek a lehetőségek, az igazán tápláló alapanyagok sok esetben azonban nem egy nagyáruház polcain keresendők. Szerencsére azonban létezik olyan alternatíva, ami mindenki számára elérhető, és ahol mindenki igazi kincsekre bukkanhat: ez a piac!
Hogy miért jó piacra járni? Több okból is:
- megvan a maga varázsa - színek, illatok, semmivel sem helyettesíthető hangulat
- itt mindig a legfrissebb, szezonális termékeket tudod beszerezni, széles a választék, összetett a kínálat, ha a kedvenc őstermelőidtől veszed az árut, akkor kipróbált, abszolút megbízható minőséget kapsz
- itt biztos, hogy friss a tojás, friss a zöldség, igazi a tej, és a sajt, finom a kenyér
- a hazai zöldségekbe és gyümölcsökbe kevesebb vegyi anyag, viszont több odafigyelés és vitamin jut, nem kell őket országokon át utaztatni a polcokig
- a helyi piacokon kapható áru javarészt hazai (leszámítva a nem őshonos terményeket), így a vásárlással a magyar gazdákat támogathatod
- felér egy családi kirándulással, akár rendszeres heti programmá is emelheted a piacra járást