Ízletes, megfizethető, tápláló, könnyen és sokféleképpen elkészíthető, egészséges. Mi az? A kérdésre több helyes válasz is létezik, de most sokak kedvencéről, a tojásról lesz szó.
A tojás fontos tápanyagok tárháza
A tojás remek választás lehet a nap indításához, mert számtalan formában, gyorsan és egyszerűen elkészíthető, mellesleg rendkívül kedvező hatásokat gyakorol az egészségünkre.
Két közepes méretű tojás elfogyasztásával már fedezhetjük a napi fehérjeszükségletünk negyedét, valamint a szervezetünk kiegyensúlyozott működéséhez elengedhetetlen A- és D-vitamint, B-vitaminokat, foszfort, szelént és jódot is biztosít.
A National Diet and Nutrition Survey cikke szerint minden tizedik felnőttnek nagyon alacsony a B2-vitamin- és jódbevitele, míg több mint harminc százalékuknak szelénhiánya van. Két közepes tojás azonban fedezni tudja a napi szükséglet legalább egyharmadát.
Két közepes méretű tojás elfogyasztásával már fedezhetjük a napi fehérjeszükségletünk negyedét – fotó: pixabay.com
A tojás egészségügyi előnyei széles körűek
A tojás összetevői jótékonyan hatnak a látásunkra, például az A-vitamin, amely elengedhetetlen a jó látáshoz. Tartalmaz luteint és zeaxantint – ezek olyan antioxidánsok, amelyek mérsékelik a vakságot okozó szürkehályog és az akut makuladegeneráció (AMD) kialakulásának kockázatát.
Egy több mint 3600 felnőttet vizsgáló tanulmány eredményei szerint azoknak az embereknek az esetében, akik heti 2–4 tojást ettek, szemben a heti egynél kevesebb tojással, 15 év elteltével 49 százalékkal csökkent a késői AMD kialakulásának kockázata.
A tojás élelem az agynak
A tojás kolinban gazdag, ami létfontosságú anyag a memória és a kognitív funkciók kiegyensúlyozott működéséhez. Tanulmányok bebizonyították, hogy a magasabb kolinbevitel lassítja az öregedés során természetes módon bekövetkező kognitív hanyatlás gyorsaságát, és hozzájárulhat a demencia és az Alzheimer-kór kockázatának mérsékléséhez. A tojás számos B-vitamint is biztosít, amelyek támogatni tudják a mentális jólétet.
A koleszterin miatt sem érdemes aggódni
Kutatások szerint, – hacsak nem szenvedünk a családi hiperkoleszterinémia nevű genetikai betegségben – akkor az élelmiszerekben (így a tojásban) található koleszterin kevésbé befolyásolja a vér koleszterinszintjét, ha azt az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztjuk.
Viszont a telített zsírok azok, amelyek nagyobb eséllyel növelik a vér koleszterinszintjét – a tojásban lévő zsírnak pedig csak a 28 százaléka telített típusú.
Segíthet a fogyásban
Egy közepes méretű tojás csupán 66 kcal-t tartalmaz. Ezek a tápanyagokkal teli kalóriák segíthetnek a testsúly kezelésében, hiszen javítják a jóllakottság érzését.
A tojás az egyik legjobb természetes fehérjeforrásnak számít, mivel teljes értékű fehérjét tartalmaz, azaz az összes esszenciális aminosavat biztosítja a szervezetünk számára. A fehérjék elengedhetetlenek az izomépítéshez és a szövetek regenerálódásához, támogatják az immunrendszer működését, és hozzájárulnak a szervezet általános egészségének megőrzéséhez.
Segít a csontok egészségének megőrzésében
A tojás D-vitamin.tartalma elősegíti a kalcium felszívódását a szervezetben, ezzel hozzájárul a csontok egészségének megőrzéséhez, csökkentheti a csontritkulás kialakulásának kockázatát.
Forrás: Mirror
Indexkép: pixabay.com