A mexikói datolyauborka (Melothria scabra) egy dél-amerikai évelő kúszónövény, amely szőlőszem méretű, világoszöld színű, csíkos, görögdinnyére emlékeztető külsejű termést hoz. Íze savanykás, leginkább az uborkára hasonlít, egy kis lime-os aromával.

Különleges és egzotikus növény, amelynek termése egyszerre dinnye, uborka és datolya, ráadásul nemcsak finom, de nagyon egészséges is. Mexikói egérdinnye néven is ismert.

A hazai éghajlati viszonyok között is megterem. Ajánlott palántaként nevelni és a fagyveszély elmúltával kiültetni, de szabadföldi vetése is lehetséges, május második felében. Melegigényes növény, a napos és szélvédett helyet szereti, ahol az éjszakai hőmérséklet sem megy 12–13 Celsius-fok alá.


A szerves anyagban, komposztban gazdag, jó vízelvezetésű talaj ideális számára, és a mulcsozást is meghálálja, amivel gátat szabhatunk a levélen keresztül fertőző betegségeknek is.

A növény kifejezetten terebélyes, szárai 2–3 méter hosszúra is megnőhetnek, ezért figyeljünk arra, hogy a tövek legalább 1 méter távolságra legyenek egymástól. Bőséges termését július végétől az első fagyok beálltáig élvezhetjük.

datolyauborka

A datolyauborka íze savanykás, leginkább az uborkára hasonlít – fotó: Shutterstock

Nagyon gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban és antioxidánsokban, kalóriatartalma pedig alacsony. Magas lipokintartalma támogatja a szívműködést, béta-karotin-tartalma pedig segít az öregedés lassításában.

Frissen, magában fogyasztva is nagyon finom, de kiváló összetevője lehet salátáknak is, illetve készíthető belőle savanyúság, és különleges köretként is remekül megállja a helyét.

Forrás: greendex.hu