A nyári forróságban nemcsak a vizek szintjei csökkennek drasztikusan, hanem a tavak hihetetlen mértékű felmelegedése miatt oxigénhiány alakul ki; ez okozza a tömeges halpusztulást is, ami például a Kis-Balatonon is történt. Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője szerint a felmelegedés a jövőben az őshonos fajták arányának átrendeződését eredményezi.

Ilyen problémával még sosem találkozott a magyar halászati ágazat

Lévai Ferenc elmondta: ilyen problémával még sosem találkozott a magyar halászati ágazat, hogy tartósan 30 fok felett van a vizek hőmérséklete. Emiatt, különösen hajnalban, nagyon kevés az oldott oxigén a vízben, ráadásul megjelent a kék alga, ami óriási mennyiségben köti meg a nitrogént. Ez a növény gombamód szaporodik, mert sem a planktonok, sem a halak nem fogyasztják, tehát "elsivatagosítja" a vizet. Emellett a meleg hatására a tavak fenekén lévő iszap hatalmas mennyiségű gázt termel, ami kicsapódik. Ha ezt „benyeli" egy hal, akkor úgy jár, mint az a szőlősgazda, aki a bor forrása alatt megy le a pincébe, a szén-monoxidtól megfullad, magyarázta Lévai Ferenc.


A szakember kiemelte: óriási a kár, így idén ősszel jóval kevesebb halat tudnak termelni a gazdaságok, mint egy évvel korábban.

Mivel a hal nem tartozik az alapélelmiszerek közé, csak a tudatos vásárlók fogyasztják rendszeresen, ezért árat nem emelhetnek, hiszen akkor a jelenleginél is jobban csökkenne a halfogyasztás.

Átrendeződik a hazai vizekben a halak aránya

Lévai Ferenc arról is beszélt, hogy más mezőgazdasági ágazattal ellentétben a halgazdaságoknál nem lehet áttérni „szárazságtűrőbb" fajtákra, így csak reménykedni lehet, hogy a jövő év hűvösebb lesz, mint az idei.

Közép-Európa jellemző halfajait nem lehet lecserélni más, trópusibb fajtákra. Az már most tapasztalható, hogy az őshonos fajták aránya átrendeződik. A csuka például egyáltalán nem bírja a forróságot, így lassan kikopik a magyar halfaunából. A harcsa viszont nagyon szereti ezt a meleget, így minden vizünk „elharcsásodik", ami a horgászoknak jó hír, hiszen hatalmas példányokat foghatnak majd belőlük pár éven belül.

A süllő megfelelő vízmélységnél átvészeli a kánikulát. A ponty a harcsához hasonlóan kedveli a meleget, így ez a halfaj is gond nélkül átvészeli majd a nyarakat. A keszeget viszont egyre nehezebb megtermelni, mert érzékeny hal, ráadásul a csukához hasonlóan nem bírja a forróságot – zárta Lévai Ferenc.

Forrás: borsonline.hu

Indexkép: Shutterstock