A legtöbb élelmiszer csomagolása minőségmegőrzési idővel van ellátva, ami nem azonos a fogyaszthatóság dátumával. Az utóbbi jelölést a gyorsan romló termékekre alkalmazzák, amelyeknek fogyasztása a jelzett időponton túl kockázatos lehet, az előbbi pedig arra vonatkozik, hogy a gyártó meddig tudja minőségüket változatlan formában garantálni. A termék ezután is fogyasztható marad, azonban az élvezeti értéke csökkenhet. Ez érvényes az alábbi élelmiszerekre is, melyek szinte bármeddig elállnak.
Méz
A méz az idő múlásával kikristályosodhat, de ettől még nyugodtan elfogyasztható. Szinte soha nem romlik meg, köszönhetően annak, hogy nagyrészt cukorból és mindössze 17 százalék vízből áll, ami kedvezőtlen körülményeket teremt a baktériumok és gombák elszaporodásához.
A méz nem romlik meg – fotó: Shutterstock
Cukor
A fehér és a barna cukor is korlátlan ideig felhasználható, amennyiben légmentesen, a fénytől, a hőtől és a nedvességtől védve tárolod.
Fehér rizs
Magasabb olajtartalma miatt a barna rizs már 3-4 hónap után romlásnak indulhat, azonban a fehér rizs légmentesen zárható tárolódobozban tartva akár 10 évig is eláll.
A fehér rizs légmentesen zárható tárolódobozban tartva akár 10 évig is eláll – fotó: Shutterstock
Só
Az emberiség ősidők óta használja a sót tartósításra, hiszen elpusztítja a romlásért felelős baktériumokat. Ennek megfelelően maga a só sem érzékeny a romlásra. Amíg nem éri fény, hő, nedvesség vagy szennyeződés, nem lesz baja. Ha azonban hozzáadott összetevőket, például jódot tartalmaz, az lecsökkentheti eltarthatósági idejét.
Kukoricakeményítő
A kukoricakeményítő is szinte bármeddig megőrzi minőségét megfelelő tárolási körülmények esetén: a sónál írt tárolási feltételek a kukoricakeményítőre is igazak.
Ecet
A sima fehér ecet határozatlan ideig eltartható változatlan formában, más ecetfajták színe és megjelenése azonban idővel megváltozhat, de ezek csak esztétikai jellegű hibák, amelyek a felhasználhatóságra nincsenek hatással.
Juharszirup
A bontatlan juharszirup korlátlan ideig tárolható a kamrában, felbontása után azonban légmentesen lezárva a hűtőben kell tartani.
Szárított bab
A bab nagyszerű fehérje-, rost-, vitamin- és antioxidáns-forrás, ezért mindig érdemes tartani belőle otthon, különösen mivel sötét, hűvös helyen tárolva szinte soha nem romlik meg.
Tejpor
A tejpor minőségmegőrzési ideje 2 és 10 év között szokott lenni, de ha hűvös (15 Celsius-fok alatti) helyen tárolod, ennél tovább is eltartható maradhat.
Forrás: divany.hu
Indexkép: Shutterstock