A mazsola igazán praktikus. Akkor is ott van, amikor nem dúskálunk friss gyümölcsökben, és mindazon tulajdonságokkal rendelkezik, amivel maga a szőlő is. Nem véletlen, hiszen a mazsolát leginkább a teljesen magtalan, vagy legfeljebb egymagvú szőlőből érdemes készíteni.
Úgy juthatunk hozzá a legegyszerűbben, ha későn szüretelünk le pár fürt szőlőt, mert akkor maguktól megaszalódnak a rajta maradt szemek. A legbiztosabb módszer azonban az aszalás. Ez az apró kis finomság pedig hatalmas dolgokat képes tenni a szervezetünkkel. Azonban nem mindegy, milyen forrásból szerezzük be! Ugyanis akár még árthat is! De nem csak nekünk! Szőlőt és mazsolát még véletlenül se adjunk a kutyánknak! Erről bővebben ebben a cikkben olvashatsz.
Mazsolázz velem a mazsola titkai között
A világ legnagyobb mazsola termelői közé tartozik Törökország, Görögország, Olaszország, Ausztrália és Kalifornia. Bár az aszalással tartósított zöldségek és gyümölcsök nagyon egészségesek, hiszen az aszalás során csupán a nedvességtartalmuk csökken, vitamin- és ásványi anyag tartalmuk viszont megmarad, a mazsolával kapcsolatban meg kell jegyeznünk, hogy igen magas a cukortartalma. Azonban ettől ne ijedjünk meg, hiszen ez a cukormennyiség nagyon lassan szabadul fel belőle. Magas cukortartalmát a mazsola rengeteg, nagyon egészséges tulajdonságával próbálja kompenzálni, de azt sajnos be kell látnunk, hogy aki nem szeretné növelni kilóinak számát, óvatosan mazsolázzon!
A mazsola régóta népszerű .Már időszámításunk előtt 2000-ből is vannak leletek arra vonatkozóan, hogy ismerték és kedvelték a mazsolát, különösen Egyiptomban és Perzsiában. Annyira értékesnek tartották, hogy a mazsolát díjként is adták a sportolóik részére.
A mazsola nagyon egészséges, azonban nem árt tudni, honnan származik. Fotó: Shutterstock
De vajon miért is ennyire értékes ez az aranyszínű szépség? A mazsola szárított szőlőszem, ezért ugyanolyan egészséges is, mint maga a szőlő, amiből származik. Dúskál antioxidánsokban, amelyek közül a polifenolt érdemes külön is megemlítenünk. Ez ugyanis képes megkötni a szabad gyököket, gyulladáscsökkentő hatása van, és segít megelőzni az időskori demenciát és az Alzheimer kórt is.
A mazsola rengeteg kalciumot tartalmaz, mely nagy segítség a fogak és a csontok egészségének megőrzésében, de képes felgyorsítani az agy és a sejtjeink közötti kommunikációt is, és még az izomműködésünket is optimalizálja. A mazsolának ráadásul igen magas a vas tartalma, ami különösen fontos a vérszegénységben szenvedők számára. Aki például növényi étrendet követ, annak egészen biztosan szüksége van rá.
A mazsolában lévő fehérje mennyisége nem nagy, de segítségével a benne lévő cukor nem oldódik ki azonnal. Rostban azonban annál gazdagabb élelmiszer, ami nagyon fontos az emésztésünk és bélrendszerünk számára.
Ahogyan a szőlő, úgy a belőle készült mazsola is tartalmazza a rezveratrol nevű fitokemikáliát, amely gyulladáscsökkentő, antikarcinogén és a vér koleszterinszintjét is előnyösen befolyásolja. A rezveratrol ráadásul segít, hogy csökkentsük az esélyt a melanoma (bőrrák), a vastagbél-, és prosztatadaganat, a koszorúér és a degeneratív idegrendszeri elváltozások kialakulására. A mazsola csökkenti a stroke kialakulásának esélyét is.
A mazsola antioxidáns tartalma például messze megelőzi az áfonyát, az epret, a málnát vagy az almát. Habár azt gondolnánk, hogy a mazsola unalmas, ez egyáltalán nem így van! Számtalan fajtája van, melyek különféle méretben és színben kaphatóak. Minél kevesebb magot tartalmaz, annál magasabb a mazsola ára.
A mazsola még a nászéjszakán is bevethető
Ha azt szeretnénk, hogy sokáig finom maradjon, tartsuk hűvös, száraz helyen, hiszen így tárolva akár egy éven át is eláll. Ehetjük magában, vagy diákcsemegeként dióhoz és egyéb magvakhoz keverve, de kitűnő a különféle kalácsokban és süteményekben is. A madártej is elképzelhetetlen sokunk számára nélküle, de a kakaót is feldobja az ízével. Nem is beszélve a túrós palacsintáról, vagy a túrós rétesről. De simán, túróhoz keverve is remek uzsonna lehet belőle.
Érdemes naponta fogyasztani, hiszen napi néhány szem mazsola a gyomornak is igazi felüdülést jelent. Rostban gazdag, melyek víz hatására megduzzadnak, elősegítve így a székrekedés megszüntetését. A mazsola kálium és magnézium tartalma miatt segít csökkenteni a savasodást, így védi szervezetünket többek között a köszvénytől is.
Arginin tartalma miatt a szexuális életre is igen kedvező hatással bír. Indiai szokás szerint a házasságkötés után, és a nászéjszaka előtt az ifjú pár kap egy pohár forralt tejet, mazsolával és sáfránnyal ízesítve, hogy emlékezetes maradjon az éjszakájuk.
A vitamin, béta-karotin és A-karotenoid tartalmának köszönhetően élesíti a látást, és védi a szemet, így jóval könnyebben észrevehetjük vezetés közben a kezdő vezetőket, vagyis a "mazsolákat". A mazsola olenol savat tartalmaz, amely egy lényeges fitovegyület, ami védi a fogainkat a szuvasodástól. Ezen kívül még a jó leheletért is felel, hiszen megakadályozza a szájüregben a baktériumok elszaporodását. Ebben bór tartalma is segítségünkre van.
Ha valaki nagyon szeretne hízni, feltétlenül adjon esélyt a mazsolának, hiszen magas cukortartalma miatt nagyon valószínű, hogy sikerül felszednie pár kilót. A mazsola energiával látja el az ember szervezetét, de nem növeli a rossz koleszterin szintet. Sőt, a mazsola még a kinézetünkre is hatással van. A mazsola ugyanis belülről védi bőrünket, hiszen megakadályozza, hogy a szabad gyökök kárt tegyenek a kollagénben és az elasztinban.
Már reggel kezdd mazsolával a napot
Sokan már reggelire is fogyasztják a mazsolát, amelynek nem csak a kellemes, édes íze az oka. Nagyon sokféle gabona- és zabpehelyben találkozhatunk a mazsolával, hiszen rajta keresztül növelhető a reggelizőpehely rosttartalma. Negyed csészényi mazsolában nagyjából 2 gramm rost található. De nem csak a reggelizőpelyhekben találkozhatunk a mazsolával reggel, hiszen a kalácsokban és kuglófokban is bérelt helye van ennek a finomságnak.
Igazán finom és laktató a mazsola, akár süteményekben, akár egyéb magvak mellett is. Azonban fontos, hogy aki nem szeretne hízni, csak mértékkel lásson hozzá. Fotó: Shutterstock
A mazsola ráadásul antibakteriális, vírus- és gombaellenes tulajdonságokkal is bír, így már reggel felvértezhetjük magunkat a különféle fertőzések és betegségek támadásai ellen. Sőt, segít csökkenteni a plakkot képző baktériumok számát a szájunkban, így még a fogszuvasodás veszélyét is csökkenti. Persze ehhez natúr, és semmiképp sem cukrozott formában kell fogyasztani! Újabban ugyanis csokoládéba mártott mazsolát is lehet vásárolni, ami annyira finom, hogy igazán nagy erő kell ahhoz, hogy ne ilyen formában fogyasszuk el.
De még a fájdalmat is képes csillapítani a mazsola, hiszen segít az ízületi gyulladás és a köszvény kellemetlen tüneteivel szemben is. De hogy ne csak reggel gondoljunk rá, azt is tudnunk kell, hogy a mazsola a vas tartalmának köszönhetően fokozza a hemoglobintermelést, javítja az anyagcserét és az oxigénszállítást a testben, ezért segítségével sokkal pihentetőbb lesz az alvásunk.
Vigyázz! A mazsola nem mindig egészséges!
Azonban sajnos a mazsola sem mindig egészséges. A mazsolák gyakran tele vannak különféle növényvédőszer-maradványokkal – figyelmeztetett Facebook-posztjában az élelmiszeripai trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer, mely állításukat a német ÖkoTest tájékoztatására alapozták - tudjuk meg a hazipatika.com cikkéből.
„A német Szövetségi Fogyasztóvédelmi Hivatal mérései szerint az étkezési szőlők döntő része többféle növényvédőszer-maradékot is tartalmaz, így cseppet sem meglepő, hogy egy német teszten a vizsgált 24-féle mazsola közül csupán 5 volt teljesen mentes a növényvédő szerektől" – olvasható a bejegyzésben.
A legrosszabb eredményt elért termékben 26-féle peszticidet is találtak, és habár ezen szerek egyesével – a kimutatott alacsony koncentrációkban – nem jelentenének veszélyt, ennyiféle növényvédő szer együttes hatása azonban már jelentős kockázatokat rejthet magában.
A kereskedelmi szempontból termesztett mazsolát gyakran kezelik kéndioxiddal, így az erre érzékenyek ne fogyasszák az ilyen forrásból beszerzett gyümölcsöt. Fogyasztás előtt pedig érdemes langyos vízben megmosni a mazsolát.
Saját szőlő, saját mazsola
Nem árulunk zsákbamacskát, a szőlő bizony igényes növény. Bőségesen ad munkát a kertésznek. De az is biztos, hogy nagyon büszkék leszünk rá, amikor a kertben saját szüretet tarthatunk. Ehhez pedig az első lépés, hogy alaposan fontoljuk meg, hová kerülnek a tőkék. A szőlő kedveli a napos, védett helyet, és bár megél a legtöbb termőföldön, ha igazán jó termést szeretnénk, a mélyrétegű, tápanyagokkal és vízzel jól ellátott talaj az ideális a számára.
Az oltványoknak legalább 60x60 cm alapterületű és 60 cm mély gödröt kell ásni. Előtte érdemes a talajt alaposan feljavítani érett istállótrágyával. Ültetés előtt az oltványokat állítsuk néhány órára vízbe, mert így lesznek képesek pótolni az elvesztett nedvességet. Ezután távolítsuk el az oldalgyökereket, és rövidítsük meg a talpgyökereket. Az oltvány olyan mélyre kerüljön a földbe, hogy az oltás helye közvetlenül a talaj felszíne felett legyen. Miután elvégeztük az ültetést, alaposan öntözzük meg. A szőlőnek támasztékra van szüksége, így állítsunk mellé karót, vagy egyéb támasztékot.
Amint a tőke kihajtott, szükség van a hajtások megválogatására. Ehhez tördeljük ki a túl sűrűn álló hajtásokat, azokat, amelyek nem nevelnek fürtöt, és a vadhajtásokat is. A megnyúlt hajtásokat meg kell kötözni, nehogy a szél eltörje azokat.
A nyár elején lesz ismét feladatunk a szőlővel, amikor is megjelennek a hónaljhajtások a levelek tövében, amelyek sűrűvé teszik a tőke lombozatát, megvonva tőle a napfényt. Ezeket emiatt ki kell törni, vagy ki kell vágni. A nyár második felében szükség lesz a csonkázásra. Ez a túl hosszúra nőtt hajtások bekurtítását jelenti.
Nagyon fontos, hogy ne maradjon el a permetezés sem. A legfontosabb a szőlő esetében a peronoszpóra, a lisztharmat és a szürkerothadás elleni védekezés. A permetezőszerbe keverhetjük a kártevők elleni szereket is, hiszen a szőlőmoly, az atka és a szőlőilonca is szereti a szőlőt. Ősszel pedig, mivel a szőlőoltvány érzékeny a fagyra, kupacoljuk fel földdel úgy, hogy a vesszők alsó három-négy rügyét védje a föld a hidegtől.
A mazsola tehát igazán egészséges, azonban mértékkel kell fogyasztani, és nem árt tudni azt sem, honnan származik. A legjobb, ha a saját kertünkből.