Kutatások azt bizonyítják, hogy minél több ultrafeldolgozott élelmiszert fogyaszt valaki, annál nagyobb a rák kialakulásának kockázata. A többszörösen feldolgozott élelmiszerek fogyasztása – mint amilyenek a csomagolt rágcsálnivalók, húskészítmények, készételek – a legnagyobb veszélyt a petefészekre és agyra jelenti.

Melyik alapanyagok jelentik a legnagyobb kockázatot?

A kutatás tíz éven keresztül zajlott, és csaknem 200 ezer résztvevőt vizsgáltak meg az Egyesült Királyságban. A résztvevők átlagos életkora 58 év volt. A kutatók arra keresték a választ, hogy az elfogyasztott ultrafeldolgozott élelmiszerek, mint például az üdítőitalok, péksütemények, az édes vagy sós csomagolt rágcsálnivalók, az édesített reggeli gabonapelyhek, a csomagolt húskészítmények és a készételek, valamint a különböző ráktípusok kialakulása között milyen összefüggés található.

Kritérium volt, hogy az említett többszörösen feldolgozott ételek legalább öt vagy több összetevőből álljanak, és tartalmazzanak olyan iparilag használt alapanyagokat, mint a tartósítószerek, emulgeálószerek, édesítőszerek, mesterséges színezékek és aromák.


Egy amerikai kutatás szerint azok a férfiak, akik sok ultrafeldolgozott ételt fogyasztanak, 29 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvednek vastagbélrákban. Az említett brit kutatás pedig arra jutott, hogy azok a középkorú felnőttek, akik túl sok többszörösen feldolgozott élelmiszert fogyasztanak, nagyobb kockázatnak vannak kitéve a rák bizonyos típusaival, például az agydaganattal és a petefészekrákkal szemben.

A kutatás egyértelműen bebizonyította, hogy minél több ultrafeldolgozott élelmiszert eszik valaki, annál nagyobb a valószínűsége a daganatos betegség kialakulásának. Ráadásul a nem megfelelő étrend gyakran magasabb energia-, telített zsír-, só- és cukorbevitellel, valamint kevesebb gyümölcs, zöldség, rost, illetve alapvető ásványianyag- és vitaminfogyasztással jár.

Minden 10 százalékos növekedés, amit az étrendbe ultrafeldolgozott élelmiszerekből beiktatunk, 6 százalékkal magasabb halálozási kockázatot jelentett, ami a mellrák esetében 16 százalékra, a petefészekrák esetében pedig 30 százalékra emelkedett.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Shutterstock