Jelenleg 32 civil szervezet és a termelők széles táborának együttes akarata áll a javaslat mögött. A kezdeményező Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület (SZÖVET) a Védegylettel közösen bocsátotta társadalmi vitára a javaslatokat március végén. A módosítások a kistermelői élelmiszertermelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 14/2006. (II. 16.) FVM-EüM-ICsSzEM együttes rendelet ésszerűsítésére törekszenek, hogy javítsák a hazai kistermelők esélyeit, a hazai termékek helyzetét.

A társadalmi egyeztetés eredményes volt – gazdálkodói, civil és hatósági oldalról számos javaslat érkezett. A javaslatokról a csatlakozó szervezetek képviselői és az illetékes hatóság, valamint az FVM képviselői április 30-án munkaértekezleten egyeztettek. A javaslatok elfogadásával értékesíthetővé válhat a kistermelői feldolgozott termék – például sajt, lekvár, kolbász stb. – a kiskereskedelmi és vendéglátó egységeknek is abban a megyében, ahol a gazdaság található vagy az azzal szomszédos megyében. A javaslat szerint újra értékesíthetővé válhatna a kistermelői nyers tej a közétkeztetés számára, és árusítható lenne a sertés, szarvasmarha, juh, kecske nyers hús is. Mindezt elősegítené, ha a termelői vásárok szervezésének követelményei is egyszerűsödhetnének.