A cirok (Sorghum) Afrikából származik, ahol immár több ezer éve termesztik. Innen terjedt el Ázsiában, Amerikában és Európában. Az egyik legősibb gabonaféle, amit eredetileg az afrikai szavannákon termesztettek – Magyarországon eddig háttérbe szorult, most azonban a klímaváltozás és a szárazság miatt újra terítékre kerülhet.
Annál is inkább, mert több szempontból is kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkezik. Rendkívül ellenálló a szárazsággal és a meleggel szemben, ami a klímaváltozás közepette különösen fontos. Magas rost- és fehérjetartalommal bír, gluténmentes, gazdag antioxidánsokban és vitaminokban. Termesztéséhez kevesebb víz és műtrágya kell, így kisebb ökológiai lábnyommal rendelkezik.
Felhasználási lehetőségek
A cirok lisztje, szemei és szirupja egyre népszerűbb alapanyagok a gluténmentes és egészségtudatos termékek piacán. Emellett magas tápértékű állati takarmányként is használható. Az ipar bioüzemanyagok, építőanyagok és bioplasztik előállításához használhatja fel.
Afrikából származik, így jól tűri a szárazságot – forrás: Pixabay
A növény egyre fontosabb szerepet játszhat a klímaváltozás hatásainak mérséklésében. Alkalmazkodóképessége és alacsonyabb környezeti igénye miatt kiváló alternatíva lehet más, több erőforrást igénylő gabonafélék helyett; hozzájárulhat a fenntartható mezőgazdaság és élelmezés biztosításához egy változó világban.
Élelmiszeripari szempontból különösen értékes
A ciroktermesztők európai szakmaközi szervezete, a Sorghum ID cikkben foglalta össze a hántolt cirok előnyeit, melyből megtudhatjuk, hogy ennek a gabonának számos táplálkozási és egészségügyi előnye van. Monia Caramma, a fenntartható élelmiszerek szakértője így nyilatkozott:
„A cirok hántolása a mag külső héjának és a csíra egészének vagy egy részének eltávolítását jelenti. Ennek a hagyományos módon, mechanikusan, különböző szemcseméretű csiszolókővel végzett eljárásnak számos előnye van. Nemcsak korpát „termel", amely más élelmiszeripari célokra felhasználható, hanem jelentősen csökkenti a zsírsavak mennyiségét is, amelyek az élelmiszerek idő előtti romlását okozzák. Egy másik előnye is van: a hántolt cirok érdekes egészségügyi alternatíva az olyan bélgyulladásra hajlamos emberek számára, mint a SIBO (vékonybél-baktériumok túlszaporodása) vagy az IBS (irritábilis bél szindróma). Ezek a betegek – a lakosság mintegy 40%-a – kénytelenek kerülni a rostban gazdag teljes értékű élelmiszerek fogyasztását, ami a bélflóra egyensúlyának felborulását, más néven diszbiózist okozhat" – írta.
Jó hatással lehet a cukorbetegségre
Több tanulmány is kimutatta, hogy a hántolt cirok flavonoidokat tartalmaz, olyan molekulákat, amelyek többek között antioxidáns, cukorbetegség- és elhízásellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. A hiperglikémiát csökkenteni képes enzimekre (α-glükozidáz, α-amiláz és hasnyálmirigy-lipáz) hatnak, amelyek a zsírok és szénhidrátok felszívódását csökkentik.
Sokrétű felhasználása lehetséges – forrás: Pixabay
A hántolt cirok könnyen emészthető és semleges ízű. Nagyon jól formálható, így ideális kenyér-, pizza- és keksztészta készítéséhez. Az élelmiszeripar is érdeklődik e nyersanyag iránt, melyből bébiételeket és reggeliző pelyheket is lehet készíteni.
Feldman Zsolt éppen a minap az InfoRádió Aréna című műsorában említette alternatívaként a cirkot azon területeken, ahol nincs lehetőség az öntözésre. Úgy fogalmazott: ez olyan, a kukoricát elméletileg termelésben kiváltható szántóföldi kultúra, amely a takarmányozásban ugyanúgy használható és élelmezési oldalról is hasznosítható, de 40-50 százalékkal kevesebb vizet igényel a vegetációs időszakban, mint a kukorica.
Forrás: STOREInsider