A Balatoni Kör idén tizedszer hirdette meg Európa máig egyetlen strandétel versenyét. A rekordszámú, csaknem negyven nevező közül kiválasztott díjazottokat a balatonvilágosi Lavender Teraszon mutatták be.

Az Év strandétele idén a balatonlellei Mesés nyári káposzta, a legjobb strandbüfé étel az alsóörsi pisztácia pesztós lángos, az év stranddesszertje a gyümölcsös tarhonyapuding Zamárdiban, vega különdíjas a badacsonyörsi Patisszon kukoricahabbal, az év felfedezettje pedig a Julcsi Kalácsoda Siófokról.

Az Év strandétele díjat idén a balatonlellei Mesés BBQ & grill bisztró báránnyal töltött szőlőleveles káposztája nyerte, mely főételként, hidegen tálalva igazi nyári különlegességgel gazdagítja a strandétel kínálatot. A darált bárányhúst rozmaringos zöldbúza törettel fermentált szőlőlevélbe töltve helyezik a szintén fermentált, póréhagymás hideg káposztára házi málnaecetes lilahagymával

Ár: 4750 forint

élelmiszer

Az Év strandétele idén a balatonlellei Mesés nyári káposzta – fotó: Heim Alexandra

Büfé kategóriában a pálmát Alsóörsről az Oliva strandbüfé vitte el. A példátlanul erős kreatív lángos mezőnyben sikerült igazi újítással előrukkolniuk: a pirított pisztácia nemcsak a bazsalikomos pesztót teszi különlegessé, hanem a lángos tésztájába is belekeverik. 
 Koktélparadicsommal és parmezán forgáccsal válik teljessé az ízek és a látvány harmóniája. Érdemes aláhúzni, hogy követendő példát mutatnak azzal, hogy a lángost ilyen szépen is lehet tálalni – amellett, hogy ízharmóniájával is a világon bárhol szerethetővé tehetné a lángost.

Ár: 2500 forint

Új versenykategória volt az Év stranddesszertje: a Tiki Beach bisztró szezonális gyümölcsökkel koronázott tarhonyapudingja a legismertebb ázsiai desszertből varázsolt igazi balatoni Beach Foodot Zamárdiban azzal, hogy a tápióka gyöngy helyett tarhonyát főztek vaníliás, cukros tejben. Narancs, lime és citrom ízesítéssel, sárgakrémmel pudingosították, majd hidegen tálalták a szezonnak megfelelő gyümölcspürével, friss gyümölcsökkel és mentalevéllel. A vendégek kedvence lett.

Ár: 2650 forint

Vega különdíjat érdemelt a badacsonyörsi Vánkos faszénen tisztított vajjal grillezett patisszonja. Égetett citrom levével, saját készítésű sárgaborsó miso-val készült vajas kukoricahabbal. Füstölt paprikaolaj és házi magropogós mellé fermentált szőlőszemekkel és tetején sümegi parmezán jellegű sajtforgáccsal kerül tányérra. Napsárga színét és különleges ízvilágát leginkább a kukoricahab adja meg, kifejezetten egyedi nyári bisztróétel.

Ár: 3650 forint

élelmiszer

Így is lehet tálalni a lángost: koktélparadicsommal és parmezán forgáccsal válik teljessé az ízek és a látvány harmóniája – fotó: Heim Alexandra

Az Év felfedezettje idén Siófok – Szabadifürdőn a Julcsi kalácsoda, akik a szokásos édes kürtőskalács műfajban is tudtak kiemelkedőt mutatni azzal, hogy rengeteg helyi liofilizált málnával spékelték meg, ami már látványként kívánatossá teszi az ételt, és gyakorlatilag nem lehet abbahagyni az evését, annyira feldobja a kalácsot az enyhén savas siófoki málna.

Ár: 2500 forint

Ugyanakkor a sós kürtösben is egyedit alkottak azzal, hogy a sajtot nem töltelékként vagy feltétként adták hozzá, hanem baconnel vagy anélkül pirítják össze a sós tésztából készített kaláccsal.

Ár: 1700 forint



A zömmel gasztronómiai újságírók alkotta zsűriben Wolf András, Skoda Attila és Sipos Norbert képviselték a szakmát. Július 30-án tíz döntős helyen kóstolták végig a nevezett strandételeket és ennek alapján hirdettek eredményt. Hat döntős hellyel továbbra is a déli part dominál a Beach Food mezőnyben.

Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája kiemelte, hogy a verseny a strandgasztronómia máig egyetlen szakmai megmérettetése Európában. Idén 40 nevezett étel volt, ami abszolút rekord, így minden korábbinál erősebb mezőnyből kellett kiválasztani a döntőbe jutókat, majd végül azok közül is a legjobbakat.

Hozzátette: bisztró kategóriában volt a legnagyobb verseny.

élelmiszer

A Tiki Beach bisztró szezonális gyümölcsökkel koronázott tarhonyapudingja a legismertebb ázsiai desszertből varázsolt igazi balatoni Beach Foodot – fotó: Heim Alexandra

"Szerencsére vannak, akik a vendéglátás egyre keményebb kihívásai közt is azt az utat választják, hogy még kreatívabbak tudnak lenni, és nem a könnyebbnek vélt úton járva a korábbinál kommerszebb kínálatban látnak rövid távon sem jövőt" – fogalmazott, hozzátéve: a minőségi balatoni vendéglátást ma nem túlárazás, hanem épp ellenkezőleg, egyre keményebb árverseny jellemzi, melyben az alapanyagárak inflációját sem tudják teljesen beépíteni áraikba a vendéglátóhelyek.

"Az is fontos, hogy ne almát körtével típusú összehasonlítások legyenek. A balatoni vendéglátásról hatvan éve az olcsó nyaralás képe élt generációkban, amihez képest minden piaci ár drágának tűnhet, miközben az euróban másfélszeres áron adott adriai fagylalt vagy átszámolva akár 20%-kal drágább éttermi számla egy tengerparton sokak számára olcsóbbnak tűnhet... ahhoz képest, hogy ott nem is számítottak olcsóbbra. Vagyis sokan a merőben szubjektív elvárásokhoz képest minősítenek olcsóbbnak átszámolva objektíve magasabb tengerparti árakat is, mert a balatoni tömegturizmus évtizedei azt égették be az emberek tudatába, hogy nálunk mindennek olcsónak kellene lennie. Ebben az abszurd helyzetben még nehezebb helytállni és még jobbat kell adni a balatoni vendéglátásban, hogy elégedettek legyenek a vendégek" – szögezte le végül, hozzátéve: európai összehasonlításban is kiemelkedő a balatoni Beach Food kínálat.