A vegetáriánus és vegán életmód az egész világon nagyon népszerű. Sokan úgy tartják, köztük szakértők is, hogy ha növényi alapú az étkezésünk, tovább és egészségesebben élhetünk, más szakemberek azonban nem tartják egészségesnek a szélsőséges étkezési formákat.
Miért elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk?
A WHO által ajánlott zöldség-gyümölcs fogyasztás napi öt adag. 2019-es adatok szerint az EU-ban a népességnek mindössze 12 százaléka tett ennek eleget, és kb. minden harmadik ember azt nyilatkozta, hogy nem fogyaszt napi szinten zöldséget vagy gyümölcsöt.
A zöldségek és a gyümölcsök rendkívül egészségesek, tele vannak vitaminnal és ásványi anyagokkal, melyek nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára. Magas rosttartalmuk hozzájárul a normál koleszterinszinthez, ezáltal a szív és érrendszer egészségéhez.
A WHO adatai szerint azoknál, akik az ajánlottnál nagyobb mennyiségben fogyasztanak zöldséget-gyümölcsöt, a stroke kockázata 20 százalékról 10 százalékra csökkenhet, hiszen a magas káliumtartalmuk természetes vérnyomáscsökkentőként hat.
A rendszeres zöldség-gyümölcs fogyasztás mérsékli a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát; elsősorban az élénk színűek kedvezőek a rákmegelőzés szempontjából.
Ha sok növényfélét fogyasztunk, az a lelki egészségünknek is nagyon jót tesz: a depresszió és egyéb mentális panaszok mellett segít visszaszorítani az Alzheimer-kór tüneteit is. Utóbbi esetében érdemes magas flavonoidtartalmú zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani gyulladáscsökkentő hatásuk miatt. A citrusfélék és bogyós gyümölcsök pedig fiatalító hatással vannak az agyunkra.
Hogyan reagál a testünk, ha kizárólag növényi ételeket fogyasztunk?
Abonyi Orsolya dietetikus szerint amennyiben csak ezt az ételcsoportot fogyasztjuk, fel kell készülnünk egy bizonyos hiányállapotra, ami elkerülhetetlenül fennáll majd a szervezetünkben. Hiszen így lényegesen alacsonyabb lesz a fehérje-, a kalcium- és a zsírbevitelünk is, ráadásul utóbbinak az összetétele sem lesz kedvező.
A vegetáriánus és vegán életmód az egész világon nagyon népszerű – fotó: Shutterstock
Kutatások kimutatták, hogy az említett hiányállapot mellett egyfajta túladagolásról is beszélhetünk a kizárólag növényi ételcsoportot fogyasztók esetében. Felléphetnek felszívódási zavarok, melyek hasmenést vagy puffadást okozhatnak, de székrekedés is előfordulhat. Magas cukortartalmú gyümölcsök hízáshoz is vezethetnek, az intenzív színű zöldségek túlfogyasztása esetén pedig bőrelszíneződés léphet fel.
Abonyi Orsolya szerint érdemes a vegyes táplálkozás mellett dönteni: "A kizárólagos zöldségfogyasztást dietetikusként én semmiképpen nem tanácsolom" – fogalmazott a szakember.
Forrás: divany.hu
Indexkép: Shutterstock