A banánnak van egy része, amit szinte senki sem szeret: azok a száraz, kesernyés, fehér szálak, amelyek néha a banánon maradnak hámozás után. Pedig valójában jótékony hatásúak lehetnek.

Ezek a szálak floémkötegek, melyek a növekedés közben tápanyagokat szállítanak a fától a banán végéig. Attól függően, hogy a gyümölcs mennyire érett vagy éretlen, a kötegeket viszonylag egyszerű eltávolítani. Erre egyébként nemcsak nekünk van igényünk, a majmok is eltávolítják a szálakat – amiről videó megtekinthető ITT –, erre azonban nincs szükség.


Nicholas D. Gillitt tápanyagszakértő elmondta, bár ő és kutatóintézete még nem vizsgálta meg a floémkötegek tápanyagtartalmát, biztos benne, hogy észszerű mennyiségben fogyasztva nem okozhatnak problémát.

A szálak feladatukból adódóan valószínűleg más tápanyagokat tartalmaznak, mint maga a banán, de arányaiban olyan kevés van belőlük egy gyümölcsön, hogy nem változtatnak jelentős mértékben a banán tápanyag-összetételén.

Általában a gyümölcsök minden része egészséges. Az almáknak, körtéknek a héját is megesszük, és akár a banánét is megehetnénk – floémkötegekkel együtt –, ha ízletesnek találnánk – mondta Gillitt, hozzátéve, hogy minden rost jót tesz a szervezetnek.

Forrás: telex.hu

Indexkép: Shutterstock