A sónak nagyon fontos szerepe van szervezetünk működése szempontjából, ilyen például a megfelelő idegműködés fenntartása vagy a szervezetben lévő folyadékok szabályozása. Persze fontos, hogy csak mértékkel fogyasszuk, hiszen túlzott fogyasztása komoly betegségekhez, többek között magas vérnyomáshoz és stroke-hoz is vezethet. Azonban mértékkel fogyasztva nem ártalmas, illetve azon túl, hogy szervezetünk számára nélkülözhetetlen ásványi anyag, meghatározó kulináris elem ételeink elkészítése során. De vajon hány változatát ismered?
Asztali só
Ez a leggyakoribb sófajta: finom, apró szemcséjű, és a legjobb általános főzéshez, sütéshez és az ételek fűszerezéséhez. Bárhol elérhető változata a jódozott só, melyet azért érdemes választani, hiszen a jód az egészségünk szempontjából nélkülözhetetlen. A jódhiány pajzsmirigyproblémákat, fejlődési gondokat és egyéb egészségügyi problémákat okozhat, különösen terhes nőknél és gyermekeknél.
Tengeri só
A tengeri sót az elpárolgott tengervízből gyűjtik be, amely különböző textúrájú és színű változatban kapható attól függően, hogy honnan származik. A só kinyerésének folyamata során a só megtart néhány ásványi anyagot és szennyeződést, így egyedi ízvilágot képvisel. Kiválóan alkalmas ételek ízesítésére, illetve olyan receptekben való felhasználásra, ahol egyedi íz elérése a cél.
Fleur De Sal
A Fleur de Sal olyan só, amely a tengervíz felszínén képződik, amikor az elpárolog. Az igazi Fleur de Sel Franciaország Guérande régiójában készül az Atlanti-óceán partján, a 9. század óta változatlan módszerrel, tehát ritka és drága kincs. Ez a környék mocsaras vidék, így a víz hosszabb időre megáll, a só pedig kicsapódik, és azt kézzel gyűjtik be. A sós vizet többször szűrik szintén kézzel, hogy a szennyeződésektől és az apró élőlényektől megtisztítsák. Ezután a vizet lepárlómedencékbe töltik, ahol az elpárolog, és csak a só marad hátra. A vékony sóréteget kézzel, nagy odafigyeléssel gyűjtik be, hogy az alatta lévő föld ne keveredjen bele, tehát ha különleges sófélét szeretnél használni, akkor ezt érdemes kipróbálni. Ezt a fajta sót az étel elkészülése után használják.
Himalájai só
A rózsaszín só nagy népszerűségnek örvend napjainkban. Ásványianyag-, különösen vastartalma miatt rózsaszínű. A Himalája só kikristályosodott tengeri só olyan lelőhelyeken, amelyeket vulkanikus kőzet fedett 200 millió éven keresztül, ezért nem szennyeződhetett. Kézzel bányásszák, és nem kezelik semmilyen módon, tehát a boltban eredeti, természetes állapotában juthatunk hozzá. Enyhe, finom ízű, elsősorban fűszerezésre és díszítésre használják, bár egyesek főzéshez is szeretik.
A rózsaszín só nagy népszerűségnek örvend napjainkban – fotó: Pixabay
Parajdi só
A parajdi só az erdélyi sóvidék egyik kincse. A benne található őstengeri iszap és a 84 különböző ásványi anyag teszi különlegessé, kézzel bányásszák, és minden adalékanyagtól mentes. Íze intenzív, ezért zamatosabb ételek készíthetők vele. A parajdi só szürke színű, az egyik legtisztább sónak tartják. Természetes formájában, fehérítés nélkül kerül a boltokba. Egészségre gyakorolt hatásai között szerepel a légúti és az ízületi megbetegedések enyhítése, de asztma és száraz köhögés ellen is használják.
Fekete só
A fekete só, más néven kala namak vagy indiai fekete só a vulkáni eredetű kősó egyik fajtája. Jellemzően Dél-Ázsiában található, különösen Indiában, Pakisztánban, Nepálban és Bangladesben. Neve ellenére valójában nem fekete, hanem finom részecskékre őrölve inkább sötétlila vagy rózsaszínes szürke. Jellegzetes kénes és csípős „tojásos" aromájáról és ízéről ismert, ami egyedülálló és keresett összetevővé teszi.
Füstölt só
Ezt a sót fatűzön füstölgetik, akár hetekig is, hogy a füstös íz markáns legyen. Különleges ízvilágának köszönhetően remekül illik a grillezett vagy sült ételekhez.
Pehelysó
A pehelysó titka az őrlésében rejlik: az őrlést követően pelyhesítik a sókristályokat, így nagyobb szeműek és vékonyabbak lesznek, ezáltal teljesen más ízvilágot kölcsönöznek egy-egy ételnek.
Vörös só
A vörös só vagy „alaea só" egy hawaii ízesítő, amelyet Hawaii szigetéről származó őrölt vörös vulkáni agyagból állítanak elő. Több mint 80 ásványi anyagból áll, és vas-oxidban gazdag, ennek köszönhető különleges színe. Enyhe és finom ízű. Nagyszerű választás húsok és halak fűszerezésére, tartósítására, valamint az ételek színét is feldobja.
Azonban ne feledjük, hogy a WHO ajánlása szerint nem szabad napi 5 grammnál több sót fogyasztani, tehát erre legyünk tekintettel, hiszen ha betartjuk az ajánlott mennyiséget, akkor kisebb az esélye a krónikus betegségek kialakulásának.
Forrás: greendex.hu
Indexkép: Pixabay