A magas flavanoltartalmú kakaó jótékony hatásai
A Birminghami Egyetem kutatói egészséges felnőtteken végzett kísérletben bebizonyították, hogy a magas antioxidáns-tartalmú kakaópor fogyasztása potenciálisan enyhítheti a stresszel és a zsíros ételekkel összefüggő érrendszeri funkciók romlását.
A zsíros ételek nem tesznek jót az egészségünknek, továbbá a nagy stressz, még ha rövid ideig tart is, ronthatja az artériák működését, vagyis szív- és érrendszeri betegségeket okozhat. Azonban a magas zsírtartalmú ételek által okozott egészségügyi hátrányok magas antioxidáns-tartalmú kakaóval ellensúlyozhatók.
A kísérletben részt vevő fiatal és középkorú felnőttek két vajas croissant-t ettek sós vajjal és cheddar sajttal, melyhez egy pohár tejet is megittak. Emellett a csoport fele antioxidánsokban, főként flavanolban gazdag kakaóból készült italt ivott. A flavanol más növényi élelmiszerekben is megtalálható, például bogyós gyümölcsökben, teában, almában, körtében és néhány diófélében. A csoport másik fele alacsony flavanoltartalmú kakaót ivott.
A csoportok a fenti étkezéseket követően felváltva fogyasztottak hol magasabb, hogy alacsonyabb flavanoltartalmú kakaóból készült desszertet. A résztvevőknek ezt követően egy szellemileg közepesen megterhelő matematikai tesztet kellett kitölteniük.
A kutatók megfigyelték, hogy a zsíros ételek elfogyasztása, valamint egy-egy stresszes esemény után a karok felé futó brachialis és az agyba oxigéndús vért szállító nyaki artériák átmérője is megnövekszik. Ez különösen jellemző volt azoknál, akik alacsony flavanoltartalmú kakaót ittak: esetükben akár 90 perc is kellett ahhoz, hogy a brachialis artéria helyreálljon. Bár ez enyhe károsodásnak tekinthető, jelentősen megnöveli a jövőbeni szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.
A magas flavanoltartalmú kakaó azonban némileg megvédte a károsodásoktól a kutatásban részt vevőket, hiszen esetükben a brachialis artéria sokkal hamarabb regenerálódott.
Ez volt az első olyan kutatás, amely bebizonyította, hogy a magas flavanoltartalmú kakaó mérsékelheti a magas zsírtartalmú étkezést követő negatív érrendszeri változásokat.
Az ajánlott napi flavanolmennyiség kb. két csésze fekete vagy zöld teának felel meg, amit azért is hasznos bevinni a szervezetünkbe, mert ezek a bioaktív vegyületek nem csupán a szív- és érrendszeri egészséget, hanem a kognitív funkciókat is javíthatják.
Tehát akik stresszes helyzetben gyakran fogyasztanak édességeket, vagy csupán szeretnék minimalizálni a zsíros ételek okozta egészségügyi kockázatokat, jobban járnak, ha isznak egy pohár kakaót.
Forrás: divany.hu
Indexkép: Pixabay