Az angliai Trident Feed vállalat arra mutatott rá, ha a tejelő tehenek takarmányát cukorrépával dúsítják, jelentős tejhozam-növeléssel járhat és javíthatja a tej minőségét, ráadásul az állati szervezet elsavasodását jelentő acidózis kockázata nélkül.

A hatás elsősorban a cukorrépa könnyen emészthető rost- és pektintartalmának köszönhető. A cukorrépában található, könnyen emészthető rost ugyanis a tejzsír szintézisének építőköveit biztosítja.

Ha a tejelő tehenek takarmányát cukorrépával dúsítják, jelentős tejhozam-növeléssel járhat

Ha a tejelő tehenek takarmányát cukorrépával dúsítják, jelentős tejhozam-növeléssel járhat – Fotó: Shutterstock

A takarmány-kiegészítéshez a javaslat szerint GMO-mentes cukorrépát célszerű használni.


A kutatók azt is kimutatták, hogy a cukortermelésből visszamaradó cukorrépa-takarmány (répaszelet és répafej), amely az 1920-as évek óta a brit állattenyésztés egyik alappillére, a kérődzők számára az egyik legkönnyebben elérhető, hatékony rostalapú, úgynevezett „bendő-barát" energiaforrás, ráadásul annak szén-dioxid lábnyoma (egy liter tej előállítására számítva) a Dél-Amerikából származó importszójáénál jóval kisebb.

A répaszelet és répafej egyébként a világháború utáni években a magyar kisparaszti gazdaságokban a tehenek szokásos kiegészítő takarmánya volt, bár annak élettani hatása nem volt precízen kielemezve.

Forrás: farminguk.com