A birsalmát elvileg a fagyok sem bántják olyan mértékben és a szárazságot is viszonylag jól tűri, de öntözés nélkül nem érdemes már foglalkozni vele. Sokféleképpen feldolgozható, így készülhet belőle birsalmasajt, pálinka, fröccs, kompót, vagy ivólé.
Amire a termesztésénél nagyon oda kell figyelni, az a növényvédelem, ami gyakran feladja a leckét a termelőknek. Nagy ellensége a tűzelhalás, ezért a védekezésnek már a virágzástól kezdve el kell kezdődnie. Bővült a fajtaválaszték is, így aki többször szeretne szüretelni birsalmát, annak egyaránt rendelkezésére állnak kései és korai fajták is – írja a novenyvedoszer.hu.
A birsalma sokféleképpen felhasználható – fotó: pixabay.com
Jó terméseredmények születtek
Az idei év a birsalma szempontjából jól sikerült, köszönhetően annak, hogy az időjárás jelentősen melegebb volt a szokásosnál, ami hetekkel előrébb hozta a virágzást és minden más fenológiai fázist, így jó terméseredmények születtek.
Nem volt ez így tavaly, amikor a birset virágzás közben érte a majdnem száz százalékos fagykár, így nagyon kevés gyümölcs maradt és azt is bizonyos térségekben a beérés előtt elverte a jégeső. A 2022-es történelmi aszály a gyümölcsöket, így a birset sem kímélte, ezért az ültetvényeket – ahol ezt már akkor felismerték –folyamatosan öntözni kellett.
Kerülni kell az átfertőződés veszélyét
A kertészeti szakemberek a jövőre nézve fontos teendőre hívják fel a figyelmet, ez pedig a többszöri metszés.
A fát a tűzelhalásos ágaktól egyesével meg kell szabadítani, de közben az ollókat minden egyes vágás után fertőtleníteni kell, hogy ne vigyük át fáról fára a fertőzést.
Ezt a törődést meg is fogja hálálni a gyümölcs, de a tűzelhalás miatt sokan kétszer is meggondolják, hogy hosszabb távon érdemes-e foglalkozni vele. A birsalmafát olyan helyre ajánlott ültetni, ahol nincs a közelben más gyümölcs, ami az átfertőződés lehetősége miatt veszélyt jelentene rá.
Fontos a jó fajtaválasztás
A jó fajtaválasztás érdekében szakmai tanácsokra mindenképpen szükség lehet. Mivel kevés a birsültetvény hazánkban, ezért keresleti piac alakult a birsre – elsősorban a pálinka miatt.
Sokat szenvedtek az aszály miatt a termelők, ezért a jövőben csak öntözéssel éri meg vele foglalkozni. Somogyban az érési időben két vihar is megtépázta az ültetvényeket, ami félig érett állapotban verte le a gyümölcsöt. Mivel csak érett állapotban lehet a legtöbbet kihozni belőle, ezért várni kell a szedéssel az ideális pillanatig.
A borászok szerint a vendégek birslé formájában is szeretik nemcsak pálinkaként, de az ideális ízek beállításához hagyományos almára is szükség van. Ne felejtsük el, hogy amellett, hogy fröccs formájában is kínálhatjuk a vendégeknek, gyümölcslevest és télire kompótot is készíthetünk belőle.
Keresleti piac alakult ki a birsre – fotó: pixabay.com
A birsalma mindig szeptember végén, vagy október elején érik, de az idén meglepően korán kezdődött a szüret a korai tavasz miatt.
Sokan a piacokon emiatt korábban is beszerezhették: 850 forinttól 1500 forintig mozogtak az árak, de termelőktől kis- és nagy tételben egyaránt megvásárolható most is 500 forintos kilogrammonkénti áron, de szedd magad akció keretében ennél is olcsóbban. Érdemes betárolni belőle!