Kína eddig tiltotta a génmódosított élelmiszer-növények termesztését, azok ismeretlen hatásaitól tartva. Ugyanakkor a takarmányimport (mind a szója, mind a kukorica) rendszeresen GMO termék volt.

A közelmúltban a kínai hatóságok engedélyezték az első, génszerkesztés útján előállított búzafajta termesztését az országban, annak magasabb hozamára és ellenállóságára, valamint a génszerkesztésnek a génmódosításnál alacsonyabb kockázatára való tekintettel.

A kínai hatóságok engedélyezték az első, génszerkesztés útján előállított búzafajta termesztését

A kínai hatóságok engedélyezték az első, génszerkesztés útján előállított búzafajta termesztését – Fotó: Shutterstock

Az új fajtát elsősorban kényér- és péksütemény készítésére használják, amelyekből Kína a világ legnagyobb termelője.

Az engedélyezés egy fontos mérföldkőnek tekinthető, amely azt mutatja, hogy az 1,4 milliárd fős lakosság ellátásához minden megtermelhető élelmiszer forrásra szükség van, és ez legyőzi a génmódosított termékek iránti óvatosságot.


Ez egyben – a génszerkesztett fajták magasabb termőképessége alapján – további így előállított növények gyorsított engedélyezését vonhatja maga után. Ezzel együtt a génmódosított jelölésének és címkézésének új szabályozása is várható az országban.

Forrás: agriculture.com