Miközben a GMO körül továbbra is parázsviták zajlanak, Pakisztánban rákényszerültek a fejlesztésre. Az új, alacsonyabb műtrágyaigényű fajta több előnyt is hoz magával.
Pakisztáni kutatók egy csoportja olyan új, génmódosított búzafajtát nemesített ki, amely a termesztésben lévő fajtákhoz képest jóval kevesebb foszforműtrágyát igényel – írja a geneticliteracyproject.org. A modern növénytermesztésben a műtrágyaellátás különösen nagy gondot jelent egyrészt azért, mert az foszfor korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre, másrészt azért, mert a növények a magas költséggel kihordott műtrágyáknak csak egy kis részét tudják hasznosítani, azok többi része kimosódik, és a vizeket, illetve a levegőt szennyezi. ![](https://static.agroinform.hu/data/cikk/3/3739/cikk_33739/shutterstock_261331211.jpg)
Még hosszú munka áll a kutatók előtt, mire vetésre, vagy aratásra kerülhet a sor – Fotó: Shutterstock
A pakisztáni nemesítők az áttörést egy gombafaj (Aspergillus japonicus) génjének a búzába történő bevitelével érték el, amely gomba egy fitáz nevű enzimet termel, és azt a búzanövény gyökereiben raktározza el. Ez az enzim képes felbontani a talajokban gyakorlatilag csaknem mindenütt jelen lévő fitátokat, és ezzel jelentős mennyiségű foszfort szabadít fel, ez által jóval kevesebb pótlásra van szükség. A következő lépésben azt kell kikísérletezni, hogy a génmódosított búza hogyan szaporítható, és üzemi körülmények között egységnyi területre számítva mennyi foszfor műtrágya takarítható meg.