A helsinki.fi/en hírportál érdekes ismertetést közöl a lóbab hasznosítási lehetőségeiről. Egy nemzetközi tudóskollektíva feltárta a lóbab teljes genomját, amely meglepően nagy kiterjedésű, mivel az emberénél négyszer, a rizs növényénél pedig 30-szor nagyobb.
A lóbabot az emberiség évszázadok óta ismeri, és hasznosítja – fotó: pixabay.com
Ennek alapján a Helsinki Egyetem kutatói – több nemzetközi kutatóhellyel együttműködve – megállapították, hogy
a lóbabot a jelenleginél jóval szélesebb körben lenne célszerű felhasználni a takarmányozásban és az emberi táplálkozásban, különös tekintettel annak magas fehérjetartalmára és Európa-szerte könnyű termesztési lehetőségére.
A lóbabot az emberiség évszázadok óta ismeri, és hasznosítja, az utóbbi években pedig húshelyettesítők alapanyagául, illetve a nagyobb környezetszennyező állati termékek fogyasztásának mérséklésére irányuló törekvések fényében különösen fontos jelentőségre tett szert.
Alan Schulman egyetemi professzor szerint, a növény tulajdonságainak részletes megismerése arra is lehetőséget nyújt, hogy új fajtákat létrehozva, ezeket a tulajdonságokat még jobban a felhasználók igényeihez igazítsuk.