A world-grain.com hírportál arról számol be, hogy amerikai szakértők szerint a gluténmentes gabonafélék – köztük a hajdina, a quinoa és a nálunk csaknem ismeretlen, Afrikában viszont eléggé elterjedt teff a jövőben jóval nagyobb szerepet játszhatnak a világélelmezésben.
A gluténmentes gabonáknak – például a képen látható hajdinának – egyre nagyobb szerepük lesz az élelmezésben – fotó: pixabay.com
A texasi Whole Foods Market a hajdinát a 2024-es év 10 legjobb trendje közé sorolta. Ez a növény fehérjét, szénhidrátot és rostot tartalmaz – de glutént nem – sokféle készítményben felhasználható, többek között a növényi alapú tejhelyettesítőkben, kekszeken és müzliken.
Mindez a hajdina iránti globális kereslet növekedését vetíti előre.
A rendkívül igénytelen és könnyen termeszthető, de Afrikán kívül nagyon kevéssé ismert teff (Eragrostis tef) fehérje- és vitamindús magvai főleg az afrikai fejlődő országok számára bírnak jelentőséggel, amelyeket egyébként bizonyos, USA-ban élő közösségek a helyiekkel is megismertettek.
A magas arányban ásványi anyagokat és élesztőt tartalmazó teff többek között waffle, tortilla és gabonapehely készítésére alkalmas.
A piackutatás azt is feltárta, hogy a fogyasztók nem azt várják el, hogy a fent említett alternatív szemes-terményeket tartalmazó pékáruk pontosan megfeleljenek a búza alapú pékáruknak, de azt igen, hogy jó ízűek és jó minőségűek legyenek.