A kukorica termesztésében is a vegetáció első felében a csírázás, gyökeresedés, azaz a lendületes START a meghatározó a termés szempontjából. Ha ebben a fázisban a növény a lehető legtöbb és legjobb támogatást kapja (stresszmentes fejlődés, gyommentes környezet, megfelelő tápanyagellátás, ideális környezeti feltételek), akkor javul a termésbiztonsága, növekszik a potenciális termés elérésének lehetősége.
A mikrobiológia STARTER módszerével, azaz a BactoFil Kukoricával történő talajoltás alkalmazása az ismert kumulatív (azaz együttes és összegzett) hatások révén a következő módon támogatja a kukorica START-ját:
1. tápanyagok hozzáférhetőségének biztosítása
A BactoFil® Kukorica talajoltó baktérium törzsei a levegő nitrogénjének megkötésével nitrogént, a talajban kötött állapotban lévő tápelemek felvehetővé tételével pedig további makro-, mezo -és mikroelemeket biztosítanak a gyökérzet számára. Ezzel gyorsabb, egyöntetűbb fejlődést, a biomassza tömegének növekedését segítik.
2. bioaktív anyagok termelése
A gyökérzónába juttatott talajbaktériumok közössége a növény igényeinek megfelelő összetételben a csírázást és a gyökeresedést stimuláló hormonokat, vitaminokat, enzimeket, szerves savakat állít elő. Ezek az anyagok a növény fejlődésében játszanak kulcsszerepet, és hatásuk a növekedés mértékében jelentkezik.
3. biokontroll tevékenység
A BactoFil® Kukorica talajbaktérium törzsei jelentős mennyiségű antibiotikumot és ún. sziderofor (Fe+++ megkötő) vegyületeket termelnek. Ezek a gyökérzónában fejtik ki a hatásukat, és alapvető céljuk, hogy egészségessé tegyék a gyökérzónát a káros szervezetektől, biztosítsák gyökérzet higiéniáját. Ezzel a tevékenységükkel tehát a mikróbák önmagukat és az élőhelyüket védik (mikrobiológiai önvédelem).
4. talajszerkezet-építés
A talaj építő elemeit többek között a BactoFil® Kukorica talajbaktériumai által termelt különféle anyagok (pl. cukrok, nyálkaanyagok) ragasztják össze és képeznek ezáltal ún. aggregátumokat. Segítségükkel javul a talaj szerkezetessége, illetve annak levegő-, víz- és tápanyag-gazdálkodása.
5. cellulózbontás
A holt szerves anyag lebontásában, a humifikációban jelentős szerepe van a BactoFil® Kukorica baktérium törzseinek. Levegős viszonyok között segítik és stimulálják az elhalt növényi részek bontását, amelyek így a növények és más mikrobák számára is felvehető tápanyaggá (táphumusz) alakulnak. A szerves anyagok bontásához szükséges nitrogént a készítmény törzsei a levegőből kötik meg, csökkentve a káros pentozán hatás kialakulását.
Az elmúlt években számos üzemi kísérletben igazolta az AGRO.bio a BactoFil® talajoltás pozitív STARTER hatását.
A vegetáció alatt végzett fenometriai értékelések azt mutatták, hogy a gyökér- és a zöldtömeg átlagosan 12-15%-kal növekedett. Ez – a növényi növekedést és fejlődést támogató (biostimuláló) hatás – többek között a gyökérzóna megnövekedett aktivitásának (hormontermelés, tápanyagok mobilizálása) köszönhető.
A javuló növényi paraméterek (nagyobb gyökérzet és vegetációs felület) hatására a kukorica a vegetáció során jobban tudta hasznosítani a rendelkezésre álló alapanyagokat (pl. tápanyagok, víz, napfény). Ezt az értékelések során a csövek tömegének, illetve a hosszának változása mutatta a kontroll terület 100%-hoz viszonyítva.
Az AGRO.bio mikrobiológiai készítményeivel komplex mikrobiológiai START-kezelést tud biztosítani növényének, amelynek eredményességét e grafikon mutatja, a BactoFil® Kukorica, az Amalgerol® vagy a TrichoMax® készítményekkel való kombinációjának hatékonyságát az Algater talajalgás kontroll 100%-hoz viszonyítva.
A talajoltó anyagok az ún. biostimulátorok közé tartoznak, és mint ilyenek a kukorica növekedését, fejlődését támogatják, javítják a tápanyagok felvételét. Képessé teszik a növényt egy magasabb terméshozam elérésére, illetve megnövelik a termésbiztonságot.
|
Alkalmazásával javul a terméspotenciál kihasználása, amit az egyéb agrotechnikai elemek és a termesztési feltételek optimalizálása is befolyásol. A következő grafikonon a Demo Farm Projekt keretében végzett vizsgálatok eredménye is igazolja a fenti állítást. A kontroll terület 100%-hoz viszonyítva mutatja a talajoltás potenciált növelő hatását (13-14%), amely aztán a termesztési feltételek korlátozó hatásának ellenére is hozamnövekedésben (8%!) realizálódik. (Megjegyzés: a grafikon első három paramétere a növény, míg a hozam a terület „teljesítménye”, értékét egyéb tényezők befolyásolhatták.)
Az AGRO.bio talajoltó készítményei és termékpárjai kedvező hektárköltséggel kaphatók a 2020-as szezonban is. A részletekkel és további technológiai információkkal kapcsolatban keresse az AGRO.bio területi szaktanácsadóit, vagy látogasson el a cég honlapjára (www.agrobio.hu)!
Növelje a növénytermesztés biztonságát és őrizze meg talajainak termőképességét az AGRO.bio mikrobiológiai termékeinek használatával!
Daoda Zoltán
szakmai igazgató
AGRO.bio Hungary Kft.