A betakarított termény közvetlenül kombájn alól, de az optimális tőzsdei árhoz igazodó értékesítés miatt az esetek többségében több hónapra is akár betárolásra kerülhet. A betárolás minősége, illetve a termény tárolási körülményei jelentős hatást gyakorolhatnak a betárolt termény minőségi értékeinek megőrzésére. A nem megfelelően kialakított klimatikus háttér következményeképpen akár jelentős kártétel is jelentkezhet.

A terménytároló ideális élőhely a kártevők számára

E kártevő ízeltlábúak közös biológiai sajátsága, hogy általában évente több nemzedékben fejlődnek. Így sikeresen képesek kiaknázni az egész évben rendelkezésre álló erőforrásokat, táplálékot. Általában melegkedvelők, így számukra ideális szaporodó helyet, védett körülményeket biztosít a tároló, a silótorony, a malom, vagy akár a fűtött lakás bármely élelmiszertároló helyisége. E zárt épületek, terek számukra ideális hőmérsékletet, megfelelő légnedvességet és nem utolsósorban megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot nyújtanak. Itt e fajok zavartalanul fejlődhetnek, sőt még természetes ellenségeikkel szemben többé-kevésbé védelmet élvezhetnek. E tényekből adódóan gyakran rendkívül gyorsan egy betelepedő kártevő tömegszaporodást érhet el (1. kép), mely súlyos termény-, vagy élelmiszerkártételben is kifejeződhet.

kártevők

Magtári gabonazsuzsokok tömege – Fotó: Dr. Keszthelyi Sándor

A raktári kártevők kiválóan alkalmazkodnak

A raktári és tárolt élelmiszer kártevők ökológiai szempontból nézve rendkívül alkalmazkodóképes élőlények. Tulajdonképpen az ember környezetéhez szokott fajok. Bár szaporodásuk, egyéb szükségleteik megfelelő hőmérséklet és páratartalom mellett ideális, rendkívül széles skála mentén megtalálják optimális életfeltételeiket. Általában évente több generációban megjelenő, ún. multivoltin fajok, melyek ideális körülmények között egymás után, akár egymásba folyó nemzedékek sorát hozhatják létre.

A sikeres védekezés első lépése: a kártevők jelenlétének megállapítása

Az ellenük irányuló védekezés első állomása azok sikeres felderítése, jelenlétük megállapítása.

Függetlenül attól, hogy a kártétel, vagy a kárkiváltó látható-e vagy sem, szükség van a raktározott tételek időközönként történő ellenőrzésére.

Az egyes kereskedelmi tevékenységek akadálytalan lebonyolításának alapvető feltétele az adott tétel kártevőmentessége, melyet a vásárló mindenekelőtt ellenőriz, ellenőriztet .A tárolóban található zsákolt, vagy garmadában tárolt tételek raktári kártevőkkel való terheltségének felderítésére, vizsgálatára hagyományos eszközök és csapdák alkalmazhatók (2. kép).

termény ellenőrzése

Tárolt terménytétel ellenőrzése – Fotó: Dr. Keszthelyi Sándor

A leggyakrabban alkalmazott eljárás a kártevők ellen a gázosítás

A raktározott termények kártevőivel szemben a leggyakrabban alkalmazott eljárás a gázosítás (3. kép). Ez a tárolt terményvédelemben már több évtizede alkalmazott nélkülözhetetlen kártevőirtási megoldás, melyet gázok felhasználásával kizárólag egészségügyi gázmesteri szakképesítéssel rendelkező szakember végezhet. A terménygázosítás ma Magyarországon szinte kizárólag foszfor-hidrogén (PH3) gázzal történik. A gáz fejlesztéséhez az alumínium, illetve a magnézium foszfidjait használják, melyekből a levegő nedvességének hatására foszfor-hidrogén fejlődik. A foszfor-hidrogén egy alacsony molekulatömegű, alacsony forráspontú vegyület, amely gyorsan szétterjed. A gáz, fémfoszfidokból fejlődik, amelyek emellett gázképződést szabályozó anyagokat is tartalmaznak.

gázosítás előkészületei Gázosítás előkészületei magtárban – Fotó: Vasas László

Fontos a raktárhigiénia

A betárolt tételek védelmével kapcsolatos legfontosabb kritérium a megfelelő raktárhigiénia biztosítása. A tárolók rendszeres évenkénti takarításával, optimális klimatikus hátterének biztosításával (nedvesedés és a túlmelegedés megakadályozása) megelőzhető az említett raktári kártevők fellépése, kártétele. Fontos pontja e preventív szemléletnek a raktáron belüli gyors anyagmozgatás, illetve a korábbról megmaradt terménytételek felszámolása.


Összességében e kártevők tapasztalt, tömeges felszaporodása esetén csupán gázosodó növényvédő szerek felhasználása nyújthat segítséget. Általánosan elfogadott tény, hogy egyetlen célzott peszticides kezelés – a rovarmozgás miatt – nem vezet eredményre. Ugyanezen következmények miatt az egy helyiségben található eltérő tételek külön kezelése sem célravezető. Erős károsítás esetén csak a hosszantartó, jó behatoló képességű készítményekkel lehet megfelelő eredményt elérni.

Dr. Keszthelyi Sándor

MATE Növénytermesztési-tudományok Intézete

Könyvajánló

Az INFORM Stúdió gondozásában jelent 2001-ben a "Tárolt termény-, élelmiszer- és termékkártevők" című, több mint 200 oldalas könyv, melynek szerzője Dr. Keszthelyi Sándor. A könyvet tanulmányozva az érdeklődő megismerheti a termény raktárakban és a háztartások élelmiszer tárolóiban élő fajok eredetét, egyedfejlődését, sikerük ökológiai kulcstényezőit, funkcionális szerepvállalását, kártételük mennyiségi és minőségi jellemzőit, terjedésük, tömegszaporodásuk törvényszerűségeit, a fontosabb fajok biológiai jellemzőit valamint az ellenük irányuló védekezés elemeit.