Augusztus első napjaiban jelent meg az IPCC (Éghajlatváltozási Kormányközi Testület, FAO) legfrissebb jelentése, ami a klímaváltozás és a földhasználat elsivatagosodásra és az élelmiszer-biztonságra gyakorolt hatásairól szól. Bolygónk szárazföldi területeinek mintegy 75 százaléka érintett. Ekkora területen kimutatható az emberi tevékenység káros hatása a talajok állapotán. A talaj, melytől az emberiség teljes mértékben függ, százszor gyorsabban vész el, mint amilyen ütemben újratermelődne – írja a jelentés.
Szomorú tény, hogy a hatvanas évek óta jelentősen megsokszorozódott az üvegházhatású-gázok kibocsátása a növénytermesztésben. Eljött a cselekvés ideje!
A talajok állapotának romlását a klímaváltozás is felerősíti
A termőföldek és talajok állapotromlásával azonos ütemben az édesvízkészletek és az élelmiszer-ellátás is veszélybe kerül. Ráadásul a talajok globális és hazai leromlási folyamatait a klímaváltozással járó időjárási szélsőségek és egyéb anomáliák is felerősíthetik. A klímaváltozásnak köszönhető a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék, az áradások, az extrém száraz időszakok, hőhullámok, stb.
1. ábra: A növénytermesztés néhány kihívása a klímaváltozás szempontjából
A klímaváltozás hatásai a növénytermesztésre és agráriumra az 1. ábrán egyértelműen látszanak. A talajokra egyre súlyosabban nehezedő nyomás a talajökoszisztémára is rendkívül negatív hatással van. Ennek eredményeként a finoman hangolt egyensúlyi folyamatok felborulhatnak. A talajokban lévő optimális összetételű és mennyiségű mikrobiológiai közösség rendkívül fontos a növényzet számára. Ezen élőlények megritkulása beláthatatlan károkat okozhat.
A hazai terméshozamaink jellemzően csökkenő tendenciát mutatnak, a sokszor növekvő inputok (pl. műtrágya-mennyiségek) ellenére. Sajnos az előrejelzések alapján sokkal súlyosabb visszaesések várhatóak. A helyzet sem most, sem a jövőben nem oldható meg kizárólag kemikáliák alkalmazásával!
A szűk vetésforgók – jó esetben négy növény alkalmazása – sem kedveznek az agrár művelésű területek biodiverzitásának, de az élelmiszerellátási lánc is igen sérülékennyé válik! Ezt nem művelhetjük tovább!
A hazai terméshozamok visszaesése nem oldható meg kizárólag kemikáliákkal.
A BIOFIL Technológia olyan alapvető agronómiai eljárás, ami a hozam fokozása mellett ezen kihívások jelentős részére is hatékony megoldást kínál! Célzottan a talajélet javítására tervezték. A folyamatot érdemes ősszel elkezdeni a bakteriális szárbontással és a vetés előtti talajoltással!
A BIOFIL Szárbontó Technológia (2. ábra) alkalmazásával a táblákon maradó szerves anyagok lebomlanak, így abból jelentős mennyiségű tápanyag lesz felvehető. A szerves anyagok révén javul a talaj tápanyag szolgáltatása, valamint víz- és hőháztartása. A BIOFIL szárbontással nem utolsó sorban a patogén gombák és az áttelelő kártevők visszaszorítása is hatékonyan megoldható.
2. ábra: BIOFIL Szárbontó Technológia összetevői és eredménye
Óvja talaját és tudjon meg többet a BIOFIL talajoltó készítményekről!
www.biofil.hu/talajelet
BIOFIL őszi kampány
A szaklapokban és internetes oldalakon megjelenő hirdetésekből, PR cikkekből, valamint reklámfilmünkből és a közösségi média felületeinken közzétett tartalomból még részletesebben megismerheti a BIOFIL talajoltó készítményeket!