A globálisan emelkedik az élelmiszerek iránti igény, ami miatt a világban egyre több nitrogén műtrágya alkalmazására van szükség, amire a jelenleg forgalomban lévő összetett műtrágyák nem a legjobb megoldást jelentik, mivel nitrogéntartalmuk viszonylag alacsony, és annak jó része könnyen kimosódik a talajból, és elszennyezi a vizeket, valamint a légkört, sőt a talajok sótartalmát is növeli.

Az így készült műtrágyák alkalmasak lehetnek a növénytermesztés megnövekedett igényeinek kielégítésére – fotó: pixabay.com

Ennek kiküszöbölése érdekében, a Kyotoi Egyetem kutatói az ugyancsak japán RIKEN Centerrel közösen egy tanulmányt tett közé a Rhodovulum sulfidophilum fotoszintetikus tengeri baktérium hasznosítási lehetőségeiről.

Kutatásaik alapján bebizonyították, hogy ez a baktériumfaj kiválóan alkalmas nitrogén műtrágyák készítésére, éspedig a szintetikusan előállított termékekkel azonos értékben, de a hagyományos eljárásokhoz viszonyítva jóval kisebb ökológiai lábnyommal.


Ezek a baktériumok olyan enzimeket tartalmaznak, amelyek lehetővé teszik a levegő nitrogéntartalmának felszívását.

Az így készült műtrágyák nagyobb nitrogén arányuk és alacsony környezetterhelésük révén alkalmasak lehetnek a növénytermesztés megnövekedett igényeinek kielégítésére.

Az ilyen baktériumok elméleti alkalmassága bizonyítottnak tekinthető, konkrét műtrágyaként való hasznosításuk és az átalakításukra szolgáló eljárás hatékonysága azonban még további vizsgálatokat igényel.

Forrás: msn.com/en