Kínai kutatók génmódosítási eljárással sikeresen kinemesítettek egy új (bíborvörös) rizsfajtát, amelynek fogyasztása az antioxidáns hatása folytán felhasználható lehet a rák és egyéb, főleg szív- és érrendszeri betegségek, illetve a cukorbetegség kockázatának visszaszorításában – olvashatjuk a chinadaily.com angol nyelvű hírportálon. Ez a növényi genetika világviszonylatban kiemelkedő eredménynek tekinthető.
A rizs antociántartalmának növelésével a tudósok már régebb óta kísérleteznek, ez azonban mind ez idáig nem sikerült. A Dél-kínai Mezőgazdasági Egyetem kutatócsoportja azonban az antociántartalmat az oryza japonica és indica fajtákba is bevitte, amelyek eddig egyáltalán nem termeltek ilyen anyagot.
Az új rizsfajta segíthet a rákbetegség megelőzésében – fotó: Shutterstock
A kínai kutatók a közeli jövőben étkezési kísérletekben élelmiszer-biztonsági szempontból vizsgálják az új rizsfajtát. Azt követően pedig remélik, hogy az általuk alkalmazott génsebészeti módszer nemcsak a rizs esetében volt eredményes, hanem elősegítheti más növények – többek között a kukorica – tápanyagtartalmának növelését és egyéb egészségmegőrző anyagok növényekbe történő bevitelét is.