A 21. században a fenntartható mezőgazdaság kialakítása érdekében tovább kell lépnünk az elmúlt évtizedek imára már elavultnak számító irányzataiból és technológiáiból. Előtérbe kell helyeznünk azokat a lehetőségeket, amelyek azzal építik a talajt, hogy fokozzák a talajéletet. Gyakori probléma a gazdaságokban, hogy a talaj egyre inkább szikesedik, savanyodik, nincs benne elegendő tápanyag és a talajélet elszegényedett.
A talaj egyre inkább szikesedik, savanyodik, nincs benne elegendő tápanyag - Fotó: pixabay.com
Új innovatív technológia a talajélet kialakulásának biztosítására
A probléma kezelésére most egy innovatív, új technológia áll a gazdák rendelkezésére: Ennek segítségével biztosítható a megfelelő talajélet kialakulása és a tápanyagutánpótlási rendszer fokozása, amivel többlet hozamot lehet elérni. Az aminosavhasználat lehetőségeinek kiaknázásával a gazdák fokozatosan meg tudják gyógyítani a talajt és lépésről lépésre el tudnak szakadni a mára már egyoldalúvá vált műtrágyázási gyakorlattól. Ha jó minőségű tápanyagokat, aminosavakat biztosítanak a növényeiknek, már az első évben növelni tudják a minőségi és a hozam mutatókat, mindezt kiszámítható módon, szerves előállítással, csirketollból. Az aminosavak alkalmazása emellett sikeresen elmozdíthatja a gazdálkodási gyakorlatot a kemikáliák egyoldalú használatáról, ami megoldást nyújthat a Green Deal 2030 által megfogalmazott ökológiai gazdálkodási arány betartására is.
Miért nem maradunk a műtrágya használatánál? Miért kell ez az új irányzat?
A túlzott műtrágya-használat eredményeként a talaj „ellustul", a tápanyagait nem állítja elő, hanem azokat a növények számára a műtrágyából és más kemikáliákból szolgáltatja. Ennek eredményeképpen az azonos termésszint elérése érdekében évről-évre egyre több és több műtrágyát kell felhasználni. Viszont a műtrágyák nagy mennyiségben való adagolása már nem segíti tovább a talajéletet, hanem a hasznos mikroorganizmusok pusztulását okozza ( a közvetlen túladagolás és talaj-savanyítás miatt). Így, ha a műtrágyákat túlzott adagban alkalmazzuk, akkor hasznosulásuk után kisebb termékenységű talajt hagynak maguk után. A műtrágya nagy mennyiségű, de szervetlen kötésben lévő tápanyagokat tartalmaz, így azok hasznosulása nagymértékben függ a környezettől (kémhatásoktól, a vízellátottságtól ), sok esetben kimosódik (nitrogén) vagy megkötődik a talajásványok felületén (foszfor és kálium). Ráadásul napjaink tendenciája, hogy a műtrágya folyamatosan drágul és piaci hiány is kezd kialakulni belőle.
A műtrágyák nagy mennyiségben való adagolása már nem segíti tovább a talajéletet, hanem a hasznos mikroorganizmusok pusztulását okozza - Fotó: pixabay.com
Miért az aminosavak?
Az aminosavas növénytáplálás alapját nem a tápanyag utánpótlás adja, hanem a tápanyagok előállítását és jó hasznosulását teszi lehetővé. A tápanyag-tartalma kisebb, de ezek szerves kötésben vannak, így jobban tudnak hasznosulni mind a talaj mikroorganizmusaiban, mind a növényben. A mikroorganizmusok képezik a talajélet alapját, így a nitrogénmegkötő és tápanyag-felszabadító talajbaktériumok felszaporodnak és telítik a talajt. A fenntartott talajélet - amit a mikroorganizmusok és azok elpusztult maradványai képeznek - növelik a talajszemcsék felületét, segítve és javítva ezzel a vízmegtartó és vízszolgáltató képességüket. Felerősödik a gyakorlatban használt baktériumtrágyák hatása is, mert az aminosavakkal együttesen kijuttatott baktériumok hasznosulása nem lesz kitéve a kijuttatás utáni időszakban bekövetkező tápanyaghiánynak és a kedvezőtlen életkörülményeknek.
Az aminosavak előnye, hogy már az első pillanattól kezdve beépülnek a növényekbe és a talajban található mikroorganizmusokba. Ott azonnal kifejtik a hatásaikat: meggyorsítják a lejátszódó anyagcsere-folyamatokat, javítják az adott termény minőségét, csökkentik a stresszhatásokat, növelik a szárazság-ellenálló képességét. Kiemelendő hatásuk az a gyökértömeg megnagyobbító hatásuk, ami által a növény tápanyag-felvevő képessége lényegesen nő. Hosszútávú pozitív hatása, hogy megoldást jelent a talajsavanyodás, szikesedés problémáira, fokozza a talajéletet és ezzel párhuzamosan jó minőségű tápanyagot biztosít a növényeknek. Az aminosavak egyszerre revitalizálják a földeket és növelik a termésátlagokat. A helyes növénytáplálás egy időben épít a tápanyag utánpótlására és a talajélet fenntartására.
A drónos tápanyag-kijuttatásban és növénykondicionáló kutatási munkákban részt vevő gazdálkodók jelentős terméstöbbletet értek el - Fotó: pixabay.com
Minél többféle az aminosav, annál jobban érvényesülnek a hatásai
Lényeges, hogy egy hozamfokozó termékben minél többféle aminosav legyen. Miért fontos az egyenletes ellátottság? Azért, mert ha egy növénynek túl gyorsan kell fehérjét (enzimet) termelnie, akkor a minimum-elv fog érvényesülni. Vagyis, ha valamely aminosavból hiány van, és a növény azt nem tudja hirtelen pótolni, akkor leáll a folyamat és károsodik a növényzet.
Létezik egy olyan tápanyag készítmény, amelyben a 22 növényi aminosavból 18 megtalálható. A 18 féle komplex aminosav és a mikro- és makro elemek hatékonyságát hazai és külföldi tapasztalatok, kísérletek is igazolják - évente 1 000 000 hektár termőföldön alkalmazzák Európa-szerte.
A drónos tápanyag-kijuttatásban és növénykondicionáló kutatási munkákban részt vevő gazdálkodók a tápanyag készítmény segítségével jelentős terméstöbbletet értek el. Ráadásul ennek köszönhetően javult a termésminőség ( például a gyümölcs és szőlő cukortartalma), a napraforgó olajtartalma, a szója fehérjetartalma.
Az aminosav készítmény megnövelte a napraforgó olajtartalmát is - Fotó: pixabay.com
Milyen kultúrákban érdemes alkalmazni őket?
Sokakban merül fel a kérdés, ha az aminosavak drágák, akkor milyen kultúrákban éri meg alkalmazni őket? Érdemes az ezzel kapcsolatos félreértéseket eloszlatni. Egy aminosavas kezelés költségének árszintje azonos egy lombtrágya kijuttatáséval, viszont a hatása sokkal kedvezőbb. Ezek a készítmények könnyen beágyazhatóak a permetezési rendszerekbe, mert nem korlátozzák a peszticidek kijuttatását, de önállóan, akár drónnal is kijuttathatóak, olyan magas vagy zárt kultúrákban is, ahova más módszerrel nehézkesebb lenne.
Aminosavak csirketollból
Bármilyen szokatlannak is tűnik, de ez a 18 féle aminosav baromfi tollból áll rendelkezésre. Így a gyártása hazai csirketoll forrásból is lehetséges. Mivel a csirketoll napjainkban hulladékként kerül megsemmisítésre, elégetése környezetszennyező és a baromfi ágazatot jelentős többletkiadással sújtja, az aminosav ebből való gyártása egyúttal gazdaságos alternatívát jelenthet e szerves melléktermék hasznosítására.
Az aminosavak megoldást nyújtanak a 2030-as átállásra vonatkozó EU rendelet elvárásaira is. A műtrágyáról szerves trágyára való átállás szükségszerű, de ez lehet egy lassabb, fokozatosabb folyamat, és lehet egy azonnali, radikális váltás is. Szerencsére az aminosavakkal mindkét verzió lehetséges.
A talajélet felépítése nélkülözhetetlen a jó terméshez - Fotó: pixabay.com
Az aminosavak kijuttatása
Az aminosavak kedvező hatásai már évi egy-kétszeri kijuttatás esetén is érvényesülnek, de legjobb hatást a tápanyagigény folyamatos biztosításával érhető el. Ennek érdekében kétféleképpen lehet eljárni: aminosavas talajtáplálással, melyet vetés előtt, vagy év közben bedolgozással, beöntözéssel talajba juttatott formában valósulhat meg. Ebben az esetben mivel több aminosav kijuttatására kerül sor, a hatása is hosszabb távon, akár éveken keresztül is érvényesül. A másik lehetőséget a közvetlen növénytáplálás jelenti – a lombra juttatott készítményekkel. A gyors termésmennyiség és minőség növelés érdekében ez átlendítheti a növényeket a környezeti és technológiai stressz okozta nehéz időszakokon.