Az alábbi fűszerek és gyógynövények pozitívan hatnak az agy egészségére.

Petrezselyem és kakukkfű

A petrezselyem és a kakukkfű olyan vegyületeket tartalmaz, mint a flavonoidok és az apigenin; e két vegyület segít megerősíteni az agy neuronjai közötti kapcsolatokat. Ha olyan ételeket fogyasztunk, amelyek apigeninben bővelkednek, az segíti az agysejtek közötti gördülékeny kommunikációt, ami pedig segít megelőzni olyan betegségek kialakulását, mint az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór. Az ösztrogénnel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy befolyásolni tudja az idegsejtek fejlődését. A petrezselyemben és a kakukkfűben található apigenin el tudja látni az ösztrogén feladatait a legújabb kutatási eredmények szerint.

kakukkfű

A kakukkfű jótékonyan hat az agy egészségére – fotó: Shutterstock

Kamilla

A szorongás negatívan hat az agy egészségére, ahogyan a gyulladás is. A kamillával kapcsolatban kutatási eredmények is igazolják, hogy az egyik legjobb szorongásoldó gyógynövény, és nagyon hatékony a gyulladások csökkentésében is.


Kurkuma

A makrofágok olyan immunsejtek, amelyek elpusztítják azokat a betolakodókat, amelyek betegségeket okozhatnak. A makrofágok csökkenteni tudják a béta-amiloid plakkok létrejöttét is, amelyek például Alzheimer-kórt okozhatnak. A kurkumában olyan vegyületek találhatók, amelyek segítik azoknak a makrofágoknak a termelődését, melyek csökkenthetik az agyban kialakult amiloid fehérjék létrejöttét, továbbá a kurkuma gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, ami szintén jót tesz az agy egészségének.

Zsálya

A zsálya nagyon hatékony a memória javításában. Képes blokkolni azoknak az enzimeknek az aktivitását, amelyek lebontják azokat a neurotranszmittereket, amelyek számos agyi funkcióban – például tanulási képességek, memória és figyelem – részt vesznek.

Fokhagyma

A fokhagymának – számos egyéb jótékony hatása mellett – olyan aktív vegyületei is ismertek, amelyek rákellenes hatással rendelkeznek, illetve ezek a vegyületek az agysejtek aktivitását is fokozni tudják.

fokhagyma

A fokhagyma az agysejtek aktivitását is fokozni tudja – fotó: Pixabay

Borsmenta

A borsmenta nemcsak émelygés, emésztőrendszeri problémák és fejfájás esetén lehet gyógyír, hanem a legújabb kutatások szerint a hosszú távú memóriára is jótékony hatással van. A borsmentával kapcsolatban kutatók megállapították, hogy fokozza a kognitív funkciókat, az éberséget, a tanulási képességeket, és még a hangulatra is pozitívan hat.

Rozmaring

A rozmaring-illóolaj is nagyon hatékony a memória javításában, egy kutatás eredményei szerint elsősorban a 65 éven felüliek memóriájára gyakorol pozitív hatást, de nemcsak a memóriát, hanem az éberséget is fokozni tudja.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Indexkép: Shutterstock