Cél a hazai minőségi húsfogyasztás elősegítése, és az, hogy a vásárlók is transzparens módon felismerhessék, ha minőségi Angust vásárolnak.
Sajnos a hazai piacon sokszor tejelő marhák húsát kapják meg a fogyasztók, de még a húsmarhából is sok az alacsony minőségű hús a pultokon. A húsmarhák között világszerte a legelterjedtebb és egyik legjobb adottságú fajta a skót eredetű Aberdeen Angus. Az Igazolt Magyar Angus Védjegyet az a gazdaság kaphatja meg, amelynek állatállománya regisztrálva van a BHTE rendszerében, állataiban az Angus vérhányad minimum 75%-os, és tejelő vérhányad nincs jelen.
Az Igazolt Magyar Angus Hús védjegy.
Az állatok kizárólag Magyarországon született, levágott és feldolgozott egyedek lehetnek. Az előállított, feldolgozott termékek - például szalámi, grillkolbász vagy hamburger pogácsa - marhahús összetevője kizárólag Angus hús lehet. A bírálóbizottság ellenőrzi az állategészségügyi státuszt, és elvárás, hogy EU-s engedéllyel rendelkező vágóhídon vágják az állatokat, illetve közösségi engedéllyel rendelkező feldolgozó üzemben dolgozzák fel a termékeket.
„Célunk, hogy a hazai minőségi húsokat kiemeljük, és ezáltal a magyar marhahús renoméját is emeljük. A fogyasztó, ha ezzel a védjeggyel találkozik, akkor tudni fogja, hogy igazolt minőséget visz haza. Fontos, hogy a magyar minőséggel szemben növeljük a bizalmat, és megmutassuk, hogy nem kell több ezer kilométerről behozni marhahúst” – nyilatkozta Mihalecz András, a BHTE ügyvezető igazgatója és az védjegy egyik ötletgazdája.
Az Igazolt Magyar Angus Hús védjegyet elsőként a Hortobágy Angus, a Terra Pannonia, a Borafarm, és a Farm 54 kapták meg. Ők már most is használhatják kommunikációjukban és termékeiken az ellenőrzött minőséget garantáló jelzést. A BHTE reméli, hogy a jövőben más gazdaságok is motiváltak lesznek a védjegy megszerzésében.