A különleges eljárással tartósított hús még másfél évtized után is hihetetlenül friss.

A francia Alexandre Polmard családja 1846 óta foglalkozik marhahússal, ő maga hatodik generációs tenyésztő és hentes egy személyben. Nagyapja az 1990-es években kitalált egy eljárást, mellyel a frissen vágott hús úgy tárolható, hogy hetek, hónapok, sőt évek múltán is megőrzi eredeti frissességét. Tulajdonképpen hibernálásról van szó, ahol -43 Celsius-fokos levegőt fújatnak 120 km/órás sebességgel a marhahúsra egy erre kialakított laboratóriumban.

Az akár 15 évig is eltárolható húsok hatalmas összegekért kelnek el: egy "hibernált" marhából készült rib eye steak ára elérheti a 3200 dollárt (1,17 millió forintot), és még így is várólisták vannak azokban az éttermekben, ahol kapható ez a különlegesség.

marha

Blonde d'Aquitaine fajtájú marhák – fotó: Shutterstock

Mivel a Polmard család maga tenyészti a marhákat, az alapanyag is kiváló: a szabadban, stresszmentes környezetben tartják blonde d'Aquitaine fajtájú marháikat; a hús lassabban érik be, az állatoknak több idő kell a kifejlődéshez, de a végeredmény így lesz tökéletes.

Forrás: firstclass.hu