Ha ősz, akkor sajnos kezdődik az influenza és a megfázás időszaka. Ilyenkor pedig próbálunk mindent elkövetni, hogy meg tudjuk úszni betegség nélkül, azonban ez gyakran nem sikerül. Ilyenkor pedig jönnek a kellemetlen tünetek, a munkából való kiesés és persze a sok orvosság. Azonban vannak olyan természetes gyógymódok, amelyeket már elődeink is szívesen alkalmaztak, és manapság is megéri bevetni őket. Különösen akkor, ha azok olyan finomak, mint amilyen például a húsleves.

Természetesen senkit sem arra buzdítunk, hogy ne menjen el orvoshoz, amikor szükséges! A húsleves azonban segít, hogy gyorsabban és kellemesebben vészeljük át a betegséggel töltött időszakot.

Így készítsd a húslevest, hogy igazán gyógyító legyen

A tudósok szerint a húsleves vagy csontleves szinte egyidős a tüzet és a kezdetleges edényeket ismerő emberiséggel, hiszen már a vadászó-gyűjtögető őseink is erőlevessé főzték a csontokat. A húslevesfőzés azonban mára szinte tudománnyá vált - tudjuk meg a noklapja.hu cikkéből.

A húsleves esetében sem mindegy, hogy milyen húsból készül, hiszen teljesen más lesz az íze akkor, ha marha-, ha sertés-, ha pulyka- vagy ha csirkehús kerül bele. De a fűszerek és a zöldségek aránya is nagyban befolyásolja, hogy milyen lesz a végeredmény. A recept pedig általában minden családban más, és legtöbbször generációról generációra öröklődik. Egy azonban biztos: minél kevesebb benne a mesterséges összetevő, és minél több friss, lehetőleg bio zöldséget tartalmaz, annál többet tesz az egészségünkért, és persze annál finomabb. A legjobb pedig természetesen, ha a saját veteményesünkből kerülnek bele a zöldségek, és a mi kertünkben kapirgált előtte a tyúk, amelyből készül.

Az igazi húsleves nagyon hosszú ideig fő, hiszen akkor a legjobb, ha órákon át csak gyöngyözni hagyjuk, vagyis nagyon alacsony hőfokon főzzük. Egy fazéknyi húsleveshez szükségünk lesz egy vöröshagymára, pár gerezd fokhagymára, 4-5 sárgarépára, 2-3 fehérrépára, egy kisebb darab karalábéra, zellerre, petrezselyemzöldre, pár szem krumplira és természetesen a húsra. Fűszerezni szinte csak sóval és borssal szükséges, hiszen az összetevők adják meg az a húsleves semmivel sem összehasonlítható ízét.

Ezért gyógyít a húsleves

A megfázás vagy az influenza esetén nagyon fontos az ágynyugalom. Egyrészt ez segít, hogy minél hamarabb kilábaljunk a betegségből, másrészt abban is, hogy ne fertőzzünk meg másokat. A betegség idején elengedhetetlen a megfelelő folyadékpótlás, ezért érdemes ilyenkor meleg teát kortyolgatni, és természetesen kiváló hatása van a meleg húslevesnek is.

húsleves megfázás sárgarépa

A sárgarépa nem maradhat ki a húslevesből. Fotó: Shutterstock

A levesek ugyanis fontos tápanyagokat tartalmaznak, könnyen emészthetők, mégsem telítenek el. Ráadásul kanalanként is adagolhatjuk őket, így ha a betegségünk gyomorbántalmakkal jár együtt, akkor is el tudjuk fogyasztani azokat. Nem véletlen tehát, hogy már időszámításunk előtt is erőlevessel gyógyítottak, amelyet csontokból és zöldségekből főztek.

Az ókori Kínában és Görögországban még receptre is felírta az orvos a húslevest. De nem csak azért gyógyít a húsleves, mert meleg. A húslevesben ugyanis kimutatható mennyiségű gyulladáscsökkentő anyag található, ezen kívül nedvesíti az igénybe vett nyálkahártyákat, a zöldségekből származó vitaminok, a csontokból kioldódó ásványi anyagok pedig erősítik az immunrendszert.

A húslevest azonban nem csak betegség idején ajánlatos fogyasztani, hiszen igazán finom és tartalmas, sőt, az immunrendszerünk is erősebbé válik, és nem leszünk olyan fogékonyak a különféle betegségekre, ha sok levest fogyasztunk. A húslevest 2-3 napig tárolhatjuk a hűtőben, A maradékot pedig érdemes jégkockatartóban lefagyasztani, és felhasználni különféle ételek elkészítéséhez, hiszen csodálatos ízt fog kölcsönözni nekik.

Ezért együnk sok levest

A leveseket nem csak betegség idején érdemes fogyasztani. ugyanis nem csak nagyon táplálók, de nagyon egészségesek is. A meleg leves amúgy is nagyon jól tud esni, különösen, amikor kint nagyon hideg van, de nyáron is remekül le tudjuk magunkat hűteni, és pótolni tudjuk a folyadékot is egy tányér hideg gyümölcslevessel.

A levesek azért nagyon egészségesek, mert friss zöldségekből, gyümölcsökből készülnek., és tele vannak ásványi anyagokkal, vitaminokkal és antioxidánsokkal. A legjobb, ha mindig szezonális zöldségekből, illetve gyümölcsökből, frissen készítjük.

A zöldségekben gazdag étrend, beleértve a zöldséglevest, elősegítheti a jobb szívműködést, és csökkentheti a szívinfarktus és a stroke kockázatát, csökkenti a vérnyomást, elhárítja az emésztési problémákat, továbbá javíthatja a szem egészségét. Ráadásul még a súlygyarapodástól sem kell tartanunk, hiszen egy tányér leves csökkentheti az éhségérzetet anélkül, hogy túl sok kalóriát vinnénk be a szervezetünkbe. Persze, csak ha nem eszünk meg mellé pár szelet kenyeret.

Sőt, ha kifejezetten alacsony kalóriatartalommal rendelkező leveseket készítünk, ízletes formáját választhatjuk a fogyókúrának. Egyes levesfajták gyógyító tulajdonságokkal is rendelkeznek, mint a zöldségleves, a gyömbért tartalmazó levesek, illetve a csontleves és a húsleves. A levesekben használt gyógy- és fűszernövények is hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez, vagy visszaszerzéséhez,. Ezen kívül pedig, mivel a szervezetünknek vízre, folyadékra van szüksége, a levesek a hidratálásban is segítenek. A leves pedig nem csak folyadékkal lát el bennünket, hanem elektrolitokkal is.

Minél több zöldség kerül a levesünkbe, annál jobbat teszünk az emésztésünkkel, és annál teltebbnek érezzük magunkat. A levesek a húsfélékkel ellentétben rendkívül könnyen emészthetők, sőt, a zöldséglevesek a vércukorszintünk kiegyensúlyozására is jók.

Használjunk minél több friss zöldséget a leveleseinkhez, mint amilyen a sárgarépa, a fokhagyma, a hagyma, a zeller, a karalábé, ezáltal az immunrendszerünket is meg tudjuk erősíteni. Ezek a levesek antioxidánsokban is gazdagok, amelyek pedig védik a testünket a szabad gyökök okozta sejtkárosodásoktól, illetve lassítják az öregedési folyamatokat is.

Ezen kívül a zöldséglevesek tele lehetnek D-vitaminnal és kalciummal, így a finom ebéd még az egészséges csontok fenntartásához is hozzá tud járulni. A legjobb pedig, ha minél több hozzávalót a saját kertünkből teszünk a levesbe.

Legyen saját sárgarépa a kertedben

Ha van kertünk, akkor mindenképpen érdemes benne veteményesnek is helyet adni. Ha pedig már van veteményesünk, akkor adjunk benne helyet a sárgarépának is. A sárgarépa fényigénye közepes, ezért az árnyékot is elviseli. Vízigénye sem nagy, mert leginkább a talaj víztartalékait használja fel, de ha igazán bőséges termést szeretnénk, nem maradhat el a rendszeres öntözés. A sárgarépa a lazább szerkezetű vagy középkötött talajokat szereti a legjobban, melyek kémhatása semleges pH-jú. A túl sok nitrát azonban kedvezőtlenül befolyásolja a fejlődését.

húsleves megfázás sárgarépa

Nem csak betegség esetén ajánlott húslevest fogyasztani. Fotó: Shutterstock

A sárgarépa szaporítása magvetéssel történik. A sárgarépa esetében a vetésmélység 2-3 cm, a sortáv 15-20 cm. A magok nem kerülhetnek se túl mélyre, se túl sekélyre, mert akkor a kelés nem lesz egyenletes. Nagyon fontos, hogy a vetést követően alaposan öntözzük be, mivel a csírázás és a kezdeti fejlődés ideje alatt nagyobb vízigénnyel rendelkezik.

Az egyelés nagyon fontos, hiszen csak így tudnak a növények megfelelően fejlődni. Ekkor hagyjunk 4-6 cm-es tőtávot. Ahogy a sárgarépa növekedésnek indul, folyamatosan ügyeljünk az egyelésre és a gyomtalanításra is. Mulcsozással segíthetünk, hogy ne legyen annyi gyom, és jobban tudja hasznosítani a vizet is. Amikor beállt a tőtáv, már csak az öntözés és a gyomlálás lesz a feladatunk a sárgarépával kapcsolatban.

A sárgarépa a felszedést követően jól tárolható, de csak akkor, ha egészségesek a répák. A legjobb, ha a betakarított répáról levágjuk a leveleket. Ezt úgy tegyük, hogy egy kisebb csonkot hagyjunk a levélalapnál. A sárgarépa tárolására sötét, hűvös helyiségben kerüljön sor, szétterítve, nedves homokban. Azonban fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a zöldségeket, és amelyik romlásnak indult, azt rögtön távolítsuk el a többiek közül, nehogy azok is megromoljanak.

A levesekben is kiváló választás a sárgarépa. A sárgarépa rendszeres fogyasztása segít a bőr víztartalmának megőrzésében, szabályozza a faggyú- és verejtékmirigyeket, és még a napégés ellen is védelmet nyújt. A sárgarépa fogyasztása ajánlott immunerősítő kúrákban, és még néhány daganatos betegség ellen is védelmet nyújthat. De megvéd a szív- és keringési rendszer betegségeivel szemben, és napi 20 dkg sárgarépa fogyasztása néhány héten belül mintegy 10%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Jó egészséget és sok finom levest kívánunk!