A sóska fogyasztásának számos egészségügyi előnye van, nem véletlenül nevezik zöld vitaminnak ezt a hazánkban is őshonos növényt – írja a divany.hu.
A tavasz első zöld vitaminja
Készülhet belőle főzelék, leves, sőt tea és töltelék is, de bárhogy készítjük is el, a szervezetünknek mindenképpen jót tesz, hiszen a sóska nagyon gazdag tápanyagokban, vitaminokban.
Vérnyomásproblémák esetén
Levelei tele vannak antioxidánsokkal, ami nagyon jó hatással van a szív- és érrendszerünkre. Ezek ugyanis csökkentik a rossz koleszterin- és trigliceridszintet a testben, amitől kedvezőbb lesz a vérnyomásunk.
Immunrendszer-erősítő
A sóskában lévő antioxidánsok és vitaminok erősítik az immunrendszerünket, fitokémiai vegyületeinek pedig vírusellenes hatásuk van. Egy vizsgálat során kiderült, hogy kivonata csökkenti az influenzavírus szaporodását a gazdasejtekben.
Bőrbetegségek ellen
A sóska gazdag C-vitaminban és flavonoidokban, ennek köszönhetően hatékonyan veszi fel a harcot a bőrbetegségekkel szemben is. Leveleit kiszárítva kiütések csillapítására is használhatjuk, de arcpakolásként is kiváló hatású.
Segít a fogyásban
A sóska magas vitamintartalma mellett csekély mennyiségű zsírt és kalóriát tartalmaz, így ha nem édesítjük az ebből készült ételeket, akkor kiválóan támogatja a fogyást. Ráadásul magas a proteintartalma, kiváló vízhajtó, és serkenti az emésztést, ezenkívül a szervezet méregtelenítéséhez is hozzájárul.
Hajhullás ellen
A sóskában lévő vitaminok ápolják a száraz, töredezett hajat, megelőzik és megszüntetik a hajhullást. Forrázzunk le egy nagy maréknyi sóskalevelet, hagyjuk kihűlni, majd öblítsük át vele a hajunkat, és masszírozzuk át a fejbőrünket.
A sóskában található antioxidánsok és vitaminok erősítik az immunrendszerünket – fotó: Pixabay
Erősíti a csontokat
A sóska levelei gazdagok kalciumban, ami segít a csontok erősítésében.
Gazdag vitaminforrás
Már egy tál sóska biztosítja a napi szükséges C-vitamin-bevitel felét, de tartalmaz A-, B1-, B2- és B9-vitamint, káliumot, kalciumot, foszfort, nátriumot és vasat is.
Amire oda kell figyelni az elkészítésekor
A sóska savanykás ízéért felelős oxálsav miatt a vesekőképződésre hajlamosaknak ajánlott odafigyelni az elkészítésére: csak a frissen szedett leveleket készítsék el, mert minél régebbi a sóska, annál több oxálsav keletkezik benne. A friss levelek első főzővizét le kell önteni és csak a második adagban felforraltat használni az étel elkészítéséhez.