A Tátra szívében, a népszerű Koliba Žerucha étterem étlapján megdöbbentő módon olyan fogások szerepeltek, mint a medvegulyás és a medvetöpörtyű. Az étterem tulajdonosa, Janka Hurajová azt állítja, hogy a medvehúst hivatalosan, számlával vásárolták vadászoktól, akik a Tátra területén ejtették el az állatot. Az étterem beszerzéshez kapcsolódó dokumentumait a poprádi közegészségügyi hivatal is átvizsgálta és nem talált szabálytalanságot.
A Tátrai Nemzeti Park (TANAP) szóvivője, Nina Obžutová azonban kijelentette, hogy nincs tudomásuk arról, hogy a nemzeti park területén engedélyezett vadászat során elejtett medve kerülhetett volna az étteremben a tányérokra. Ez felveti a gyanút, hogy az étterem kínálata mögött illegális vadászat vagy szabálytalan engedélyezési gyakorlat állhat.
Szlovákiában a barna medve fokozottan védett faj, vadászata csak külön engedéllyel lehetséges, és az elejtett állatok húsa, trófeája vagy bármely része állami tulajdonban van. Ennek ellenére állománygyérítés címszóval számos vadászati cég kínál medvevadászatot, amely hatalmas üzleti lehetőséget rejt.
Egy 120 kilogrammos medve elejtésének ára 5000 euró (körülbelül 2 millió forint), amit további költségek is terhelnek. Az emberre veszélyesnek ítélt példányok elejtésére szóló engedélyek kiadása azonban gyakran vitatott. Tóth Norbert szlovákiai természetvédő szerint sokszor a vadászok vagy vadőrök egyéni megítélésén múlik, hogy egy medvét veszélyesnek minősítenek-e, ami könnyen visszaélésekhez vezethet.
„A medvevadászatban hatalmas pénz van, legálisan és illegálisan is" – mondta Tóth, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a természetvédők és a vadászati érdekek között komoly konfliktus húzódik. Az idei évben hivatalosan 70 medvét lőttek le Szlovákiában, noha ennyi medvetámadás biztosan nem történt.
Indexkép: Pixabay
Forrás: Acnews.hu